Az idén már nem korlátozzák a vasárnapot

Ebben az évben már nem kerülnek a parlament napirendjére az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó javaslatok. Csak jövőre várható, hogy mozdul valami ebben a kérdésben, ráadásul úgy látszik, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt helyett a kormány nyújtja majd be az ezzel kapcsolatos tervezeteket.

Hajdú Péter
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzletek vasárnapi zárva tartását előíró törvény biztosan nem születik meg ebben az évben – jelentette ki lapunknak Szatmáry Kristóf, az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke. – Nem mondtunk még le erről a kérdésről, lesz jogszabály, amelyben szabályozzuk majd a kereskedők vasárnapi nyitva tartását, de részleteket erről még nem tudok mondani.
Az alelnök hangsúlyozta, hogy miután sokakat érintő s a válság következtében gazdasági szempontból is jelentős kérdésről van szó, a végleges döntés előtt komoly szakmai egyeztetésekre van szükség. El kell dönteni, hogy mikortól lép életbe a törvény, minden vállalkozásra vonatkozik-e vagy csak a kereskedők bizonyos körére. Ezenkívül még számos lényeges kérdésben kell dűlőre jutni úgy, hogy a munkavállalók érdekei is érvényesüljenek, s gazdasági szempontok se sérüljenek, ráadásul a vásárlók is elégedettek legyenek. A részletek kidolgozása szakértők bevonásával jelenleg folyik, de ebben az évben már nem kerül olyan állapotba a javaslat, hogy az Országgyűlés elé jusson. Kérdésünkre Szatmáry elmondta, a javaslat beterjesztése előtt természetesen egyeztetnek a koalíciós partnerrel, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nagy valószínűséggel kormány-előterjesztés formájában kerül majd a parlament elé a törvényjavaslat.
Ennek némiképp ellentmond, hogy a kereszténydemokraták éppen a napokban jelentették be, ismét benyújtják a szocialista kormányok idején már többször a Ház elé kerülő javaslatukat. Igaz, olyan hangokat is hallani, hogy ettől az elhatározástól a válság következtében kialakult nehéz gazdasági helyzet miatt mégis elállnak. Először tavaly tavasszal a kereszténydemokrata Latorcai János kezdeményezte a vasárnapi nyitva tartás korlátozását, majd 2009 novemberében a párt öt képviselője javasolta, hogy a vasárnap az üzletek szempontjából is igazi pihenőnap legyen. A legutóbbi napok fejleménye, hogy a Jobbik továbbgondolta a kereszténydemokrata javaslatot, s új elképzelést terjesztett a Ház elé, amely azonban már a bizottsági tárgyalások során elbukott.
A kérdésben a kereskedők is megosztottak. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lapunknak elmondta, az egyéni érdekek függvényében három álláspont jelenik meg a kereskedőcégeknél. Az egyik a szigorú és mindenkire egyaránt vonatkozó bezárás híve, a másik csoport a teljes szabadság harcosa. Végül vannak, akik bizonyos forgalom, illetve alapterület alatt engedélyeznék a vasárnapi nyitva tartást, míg afölött nem. Érdekes módon döntően nem a cégméret határozza meg az álláspontokat, hiszen a multik között is vannak cégek, amelyek a szigorú tiltás hívei, míg a kicsik között is akadnak, akik a teljes szabadság mellett törnek lándzsát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.