Az In-Kal Ferihegyre is betette a lábát

A közelmúltban megfigyelési botrányba keveredett In-Kal Security tegnaptól biztonsági feladatokat lát el Ferihegyen. Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója azzal indokolta a cégválasztást, hogy a feladatra kiírt tenderen az In-Kal adta a legjobb ajánlatot. Mint hangsúlyozta, profi cégről van szó, amelynek feladata, hogy a karácsonyi csúcs előtt és a közelgő uniós soros elnökség idején segítsen a rend fenntartásában.

2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megbízást kapott az In-Kal Security a részben állami tulajdonú, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt.-től a nemzetközi légikikötő egyes biztonsági feladatainak ellátására – adta hírül tegnap a Népszabadság. Hardy Mihály, a BA kommunikációs igazgatója tegnap megerősítette a lap értesüléseit.
– A mai naptól az In-Kal lát el bizonyos biztonsági feladatokat a reptér közönség számára megnyitott területein. Ebben semmi különös nincs, szezonális jelleggel különféle cégeknek különféle feladatokra adunk megbízást. Most részben a karácsonyi csúcs előtt, részben a közelgő uniós soros elnökség miatt úgy éreztük, hogy szükséges a repülőtér területeinek fokozott biztonsági védelme, a közönség tájékoztatása. Fontos, hogy rend legyen, és nem baj, ha azt egy profi cég biztosítja – tájékoztatott Hardy Mihály, aki a megbízás pontos időtartamát és anyagi kondícióját nem árulta el. Csak annyit mondott, hogy az In-Kal egy szokványos tenderen nyert a legjobb ajánlatával, és nem állandó megbízásról van szó.
Megkerestük kérdéseinkkel az In-Kal Securityt is, a cég elnöki titkárságán azonban azt közölték, hogy az ügyben nem kívánnak nyilatkozni.

*

Az In-Kal Security ügyeiről az utóbbi hónapokban többször is írt a sajtó. A társaság többek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kiderült, korábban állami megbízásból egy aktív bírónőt tartott megfigyelés alatt, és zárt peranyagokba is betekinthetett. Emlékezetes, szeptember végén Papcsák Ferenc akkori elszámoltatási kormánybiztos számolt be arról, hogy a Proware és az In-Kal Security az elmúlt nyolc esztendőben számos botrányos állami megbízást kapott. Ezek egyike volt, hogy 2007 májusában az állami tulajdonú ITDH Hungary Kft. azzal bízta meg az In-Kalt, hogy a velük munkaügyi perben álló egyik vezetőjük, B. Zsolt vagyoni helyzetéről adatokat gyűjtsön. Ennek során kiderült, hogy a célszemély felesége a Pesti Központi Kerületi Bíróság gazdasági ügyekkel foglalkozó, aktív bírája. Majd a biztonsági cég arról tájékoztatta állami megbízóját: „vizsgáljuk B. Zsolt feleségének bírói tevékenységét, ténykedését, ahol olyan jeleket keresünk, mely gyanúnkat beigazolva tényekkel alátámasztja, hogy tevékenysége során egyes gazdasági ügyekben nem pártatlan a döntése”. Ugyanakkor a jogszabályok alapján magánnyomozás nem irányulhat hivatalos személy hivatalos tevékenységére. A Papcsák Ferenc által fellelt dokumentumokból bebizonyosodott, hogy az őrző-védő cég zárt peranyagokhoz is hozzájutott.
Lapunk több alkalommal írt arról is, hogy az In-Kal Security milyen állami megbízásokat kapott az előző években. Amint az az In-Kal Security referencialistájából látszik, a biztonsági cég egy sor közintézménnyel kötött szerződést. Az előző ciklusban partnerük volt többek között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, az egészségügyi, a szociális és munkaügyi, valamint a közlekedési tárca is, az állami tulajdonban lévő intézmények közül pedig a Magyar Villamos Művek, az ÁNTSZ, az államkincstár, a szabadalmi hivatal és a Szerencsejáték Zrt. is, ahol két év alatt több mint 200 millió forintért láttak el objektumvédelmi feladatokat. A biztonsági cég korábban a balatonőszödi kormányüdülő és a Központi Nyomozó Főügyészség fővárosi épületének védelmére is megbízást kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.