Az Úr eljövetele – a három adventi gondolat

Munkatársunktól
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Advent első vasárnapjával új egyházi évet kezdünk, amelynek során Krisztus misztériumát ünnepeljük: előbb a megtestesülés (karácsonyi), majd a megváltás (húsvéti) ünnepkörben. A latin eredetű szó, „adventus Domini” azt jelenti: az Úr eljövetele, magyarul úrjövet. Ez a négy vasárnap – s a vele mintegy 3-4 hetet átívelő időszak –számunkra három adventi gondolatot üzen:
1. A Szűzanya adventje: a várandós édesanya bizakodó, örömteli előkészülete gyermeke fogadására bensőséges imádságban és csöndben. Mária mindig otthon érezte magát e közegben, ahol könnyebben ráérzett Isten akaratára. Teremtsük meg a külső csendet, amelyben az imádság minket is az Úrral való találkozás ösvényére vezet.
2. Az ember – mint egyén – adventje: voltaképpen az Úr személyes eljövetele hozzánk halálunk ismeretlen órájában. Hogy alkalmasak legyünk vele találkozni, törekednünk kell a kegyelem állapotában maradni, vagyis halálos bűnök nélkül élni. Ebben segítenek minket a kegyelmi élet eszközei, elsősorban a szentségek, különösen a gyónás és az eucharisztia. Az előbbit külön kiemeli az egyház, mert a személyes bűnvallomás és bűnbánat jobb önismeretre vezet, amelyből önként adódik a rendszeres gyónás és vele a megtisztulás vágya. A megtisztult lelket az oltáriszentség gyakori vétele segíti megmaradni a Krisztus-követés útján.
3. Az emberiség adventje: – egyrészt a múlt felidézése, amikor az emberiség a megváltó első és beteljesült eljövetelét ünnepli, másrészt a végidőben bekövetkező Úrjövetre készül, Krisztus második eljövetelére és a vele bekövetkező feltámadásra és végítéletre. Egyenként is felelősek vagyunk az emberiség sorsáért: ezért ahová állított minket az Isten, ott kell róla tanúságot tennünk szóval és tettel, hogy minél inkább az irgalmasság felé befolyásoljuk a másodízben is hozzánk érkező Krisztust.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.