Az utolsó előtti helyen áll Matolcsy

A legsikeresebb Európai Uniós pénzügyminiszter a német Wolfgang Schäuble, míg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csak ír kollégáját előzi meg, amivel spanyol társával együtt az utolsó előtti helyre szorult – derült ki a brit Financial Times üzleti lap tegnap közzétett rangsorából.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak az ír pénzügyminisztert előzi meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Financial Times tegnap közölt ranglistáján. Azt az ír pénzügyminisztert, aki nemrégiben jelentette be, hogy országa külső pénzügyi segítségre szorul. A Financial Times által felkért szakértői zsűri az európai tárcavezetők rangsorát a pénzügyminiszterek politikai adottságai, az egyes országok gazdasági teljesítménye és a pénzügyi piacok megbízhatósága alapján állítja fel. Matolcsy György a legrosszabbul a politikai szempontok alapján szerepelt, e tekintetben az utolsó helyre sorolták be. A gazdasági szempont alapján a miniszter a tizenharmadik, a hitelesség szempontjából pedig a tizenötödik helyezést érte el. A Független Hírügynökség beszámolója szerint Matolcsy György a spanyol pénzügyminiszterrel, Elena Salgadóval holtversenyben végzett az utolsó előtti, tizenhetedik helyen. Egyébként ezzel Magyarország nem csúszott hátrébb a rangsorban, hiszen a tavalyi listán Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter szintén ezt az előkelőnek nem nevezhető helyezést szerezte meg. Veres János szocialista pénzügyminiszter pedig 2008-ban a tizenhatodik lett.
A mérvadó gazdasági lap ranglistájának élen Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter áll. A lista második helyét a lengyel Jacek Rostowski foglalja el, a harmadikon pedig a francia Christine Lagarde áll. Érdekességként említhető meg, hogy a brit George Osborne a hatodik, a görög pénzügyminiszter, Jeórjiosz Papakonsztantinu pedig a nyolcadik lett. Az Európai Unió pénzügyminisztereinek rangsorában az utolsó helyen a 85 milliárd eurós nemzetközi pénzügyi mentőcsomagra szoruló Írország pénzügyminisztere, Brian Lenihan áll.

Másképp csináljuk. Magyarország másként csinálja a dolgokat – idézte az MTI a The Wall Street Journal Europe című, Európában megjelenő amerikai üzleti napilap tegnapi cikkét. Eszerint Orbán Viktor miniszterelnök szakított az „uralkodó gazdasági ortodoxiával”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.