Biztonsági aggályok

Munkatársunktól
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországi létesítmény nem szerepel abban a titkos amerikai diplomáciai jelentésben, amely az Egyesült Államok által terrorista támadásoktól különösen védendőnek tartott ipari és infrastrukturális létesítményeket sorolja fel. A WikiLeaks közölte tegnap azoknak a létesítményeknek a titkos listáját, amelyeknek elvesztése az amerikai külügyminisztérium szerint jelentősen befolyásolná az ország biztonságát. A külügyminisztérium egy tavaly februári keltezéssel írt körlevelében felszólította a külföldi amerikai diplomáciai képviseleteket, hogy írják össze a felelősségi körükbe tartozó országokból azokat a létesítményeket, amelyeknek az elvesztése komolyan kihatna az közegészségügyre, a gazdasági biztonságra vagy az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. A listán tengeralatti távközlési kábelek, kikötők, gátak, olaj- és gázvezetékek, bányák szerepelnek. A lista említi a Panama-csatornát, kongói, dél-afrikai, latin-amerikai bányákat, védőoltásokat előállító gyógyszergyárakat Európában és Ausztráliában, illetve a nyugat-szibériai Nagyimban található gázelosztó központot, mivel az létfontosságú Nyugat-Európa gázellátása tekintetében.
Az MTI által idézett Malcolm Rifkind egykori brit külügyminiszter teljesen felelőtlennek minősítette a WikiLeaks kiszivárogtatását, mert az segítheti a terroristákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.