Buli a volt OPNI-ban

Bolondok Haza címmel összművészeti fesztivált és egész éjszakán át tartó zenés-táncos partit rendeztek a néhány éve bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) épületében. A szakma fölháborodott és tiltakozik, az egészségügyi államtitkárság vizsgálódik.<br />

2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bolondok Haza elnevezésű rendezvényt a Facebook közösségi oldalon hirdették meg a szervezők november 26–27-re. Körülbelül tízezer embernek küldtek meghívót az interneten, közülük csaknem ezren jeleztek vissza, hogy elmennek. Napközben a programok ingyenesek voltak, az esti partibelépő pedig 1500 forintba került.
„Mióta világ a világ, az igazán nagy művészeket saját koruk nem értette meg, s az igazi elismerést csak az évek múlása hozta el számukra. Sok esetben egyszerűen bolondnak titulálták őket. Az esemény célja, hogy MOST adjon szabad teret a kortárs művészeknek, a »bolondságnak«…”
*
„Úgy, hogy a művészetükön keresztül bemutatott alkotás ne csak egy távoli színpadi kép legyen, hanem egy interaktív közeg, ahol minden résztvevő megtalálja az önmagában lakozó művészt. Mi lehetne jobb helyszín ehhez, mint maga a »Bolondok Háza«? Csatlakozzatok hozzánk Ti is! Bolondok Haza!” – olvasható a beharangozó a Facebookon. A sajátos programokat úgy foglalták össze, hogy kreativitás… alkotás… játék… bolondság… zene… önkifejezés… mozgókép… színek… hangok… interaktivitás… érzések… forralt bor… performansz… kocsma… elmélyülés… zsíros kenyér… fényjáték… színészek… installációk… művészek. A YouTube videomegosztó portálon egyébként számos kép és felvétel található, amely az eseményt örökíti meg.
– Elképesztő, botrányos – így kommentálta a rendezvényt kérdésünkre a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke. Radó Iván a Magyar Nemzettől értesült az eseményről, s mint mondta: ez az ingatlan hosszú évtizedeken át a hazai pszichiátriai ellátás központja volt, kultikus jelentőségű. A Bolondok Haza elnevezést stigmatizálónak tartja, miközben ők éppen a megbélyegzés ellen is küzdenek. Felelnie kell annak, aki erre a rendezvényre engedélyt adott – közölte. Nem tudott az eseményről Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke sem, de mint mondta: felháborítónak tartja a rendezvényt és annak elnevezését is. Hozzátette: hivatalos formában is tiltakoznak majd a történtek miatt.
Megkerestük az ügyben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságát. A sajtóosztály azt közölte: előzetesen nem tudtak az eseményről, de amint értesültek róla, megtették a szükséges lépéseket, hogy kiderüljön, ki adott rá engedélyt.
Az ingatlan egyébként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozik, de onnan lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre, így nem tudtuk meg, ki engedélyezte azt. A világhálóról az is kiderül, hogy a „Bolondok Haza” kult-feszt egyik szervezője Major Balázs (Karma Production), aki egy – az interneten olvasható – nyilatkozatában úgy fogalmazott: „a magam részéről sikeresnek értékelem a rendezvényt, mivel egyrészt teljesült a tervezett 7-800 fős látogatószám, másrészt a programokban is sikerült értéket teremtenünk”.
Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásáról egyébként 2007-ben, Molnár Lajos (SZDSZ) minisztersége idején döntöttek a szakma tiltakozása ellenére. Azóta tovább pusztult az épület, sorsáról nincs végleges döntés. A terület őrzés-védelme és a legszükségesebb állagmegóvás komoly összeget emészt fel évről évre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.