Élete volt a versenyzés

Fogadásból 75 tojásból evett rántottát, nyolc nyelven beszélt, és amikor nem voltak hajlandók honosítani amerikai diplomáit, nem perlekedett, legyintett egyet, és itthon is ledoktorált. Negyed századon át volt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke, egész életében – sőt még halálában is – a sportágat szolgálta. Kiemelkedett két fejjel magasabb pályatársai közül.

Ch. Gáll András
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női rangadó. Holnap délután öttől rendezik az idény első hazai női csúcsrangadóját, a Sopron–Pécs csatát. Mindkét gárda az Euroligában melegített, a hazaiak egy nyögvenyelős győzelemmel a gyengébb horvát Gospic ellen, a vendégek pedig egy súlyos tarantói vereséggel (40-68). A bajnoki tabellát viszont a Pécs vezeti tizenegy nyeréssel, a második Sopron Szegeden már egyszer kikapott.


Harminc éve történt: 1980. november 27-ét írtunk, Hepp Ferenc, az MKOSZ 71 éves elnöke előző este komisszárként dolgozott egy nemzetközi mérkőzésen, és az akkori szokásnak megfelelően másnap már postáznia kellett a FIBA müncheni központjába az ellenőri jelentést. Magára kapott egy kabátot, s a szövetség Dózsa György úti irodájából elindult a Keleti pályaudvari postahivatal felé. A bejárattól néhány lépésre szívrohamot kapott, és két perc múlva halott volt.
Ha létezik szép halál, az övé az volt – szeretett sportága szolgálatában érte.
Franci bácsi – ahogy mindenki ismerte – átlagos termetű óriás volt a két méteren felüli emberek sportjában. A nagy sportdiplomatákban kiváltképp gazdag magyar sport egyik legnagyobb egyéniségének számított, egy sorban Mező Ferenccel, Csanádi Árpáddal s – bár még nincs birtokunkban az a rálátás, amely csak az utókor sajátja – valószínűleg Schmitt Pállal.
Jómagam halála után egy évvel léptem az újságírói pályára, éppen elkerültük egymást, de 1982-ben már tudósíthattam az I. Hepp Ferenc-emléktornáról, amelynek egyik fénypontja az Egyesült Államok–Európa férfimérkőzés volt. Az európai csapatban – többek között – Losonczy Árpáddal, az amerikaiban az akkor még tökéletesen ismeretlen Michael Jordannel. Azt, hogy a később a sportág valaha volt legnagyobb alakjává fejlődő Jordant élőben láthatta a közönség, valójában az akkor már másfél éve halott Franci bácsinak köszönhettük.
„Első élményem Franci bácsihoz 1948-ból datálódik: a londoni olimpián, ahol 18 évesen léptem parkettre, ő, a szövetség akkori alelnöke volt a csapatvezetőnk” – emlékezik Zsíros Tibor, a ma már nyolcvanéves élő legenda, az 1955-ös Európa-bajnok válogatott erőssége. „Lételeme volt a verseny, ha ő velünk volt, a versenyen belül is versenyeztünk. És folyton feszegette az emberi teljesítőképesség határait. Hőségben minél több ruhát kellett magunkra húzni, hidegben félmeztelenre vetkőztünk. Egyszer egy banketten szivarozóversenyt kezdeményezett, odakint, a londoni olimpián pedig evőversenyt. Fogadott velünk, hogy elfogyaszt egy száz tojásból készített rántottát. A háromnegyedénél feladta…”
„Zsizsi” bácsi nincs gondban, amikor megkérdezem tőle, valójában milyen ember volt Hepp Ferenc.
„Igazi tiszta, őszinte magyar ember. Derék, jóságos tudós elképesztő nyelvérzékkel – nyolc nyelven beszélt folyékonyan, közte ógörögül – és még elképesztőbb tanulási sebességgel. Három hónap alatt megtanult spanyolul. Diplomáit – többet is – az Egyesült Államokban szerezte meg, az egyiket Springfieldben. Amikor hazatért, a Bárdossy-kormány már hadat üzent Amerikának, nem ismerték el a doktorátusát. Hepp nem tiltakozott, nyelt egyet – és még egyszer ledoktorált, immár magyarul.”
Hepp doktor az 1939-es kaunasi Európa-bajnokságon irányította először csapatvezetőként a magyar válogatottat. Attól kezdve nem hiányzott a sportág hazai és nemzetközi vezérkarából. Amikor 1942-ben megalakult az MKOSZ, már Hepp volt az egyik alelnöke, s évtizedeken keresztül William Jonesnak, a FIBA főtitkárának – akivel egy egyetemre járt Springfieldben – a jobbkeze.
Annyi mindent csinált, ami tíz embernek is sok lett volna – és csodálatos módon mégis maradt ideje a családra. Négy gyermek édesapja volt, a legidősebb fiú, Hepp Ferenc kiváló sportsebész, évtizedek óta a magyar női kosárlabda-válogatott csapatorvosa.
Franci bácsi huszonnyolc éve ott van – egyetlen magyarként – a springfieldi Basketball Hall of Fame-ben.
Ha élne, 101 éves lenne…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.