Eljátszott hitelesség

Ugró Miklós
2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lendvai Pál (a Paul Lendvai írásmód itt a jobboldalon kirekesztő és gyűlölködő) akkor került le a magyarországi létező szocializmus feketelistájáról, amikor megírta Bruno Kreisky kancellár önéletrajzát. Nem valószínű, hogy Lendvai jobban emlékezett volna a jó öreg Bruno önéletének mozzanataira, mint ő maga, viszont azt nyilván pontosan tudta, egy szociáldemokrata önéletrajzban miről nem szabad megfeledkezni. Mivel Kreisky már nem írhatja meg Lendvai önéletrajzát, a jobboldali sajtó sietne a kiérdemesült zsurnaliszta segítségére, eszébe idézve azokat a momentumokat, amelyekről, bármilyen kínos is neki, már csak a történelmi hűség miatt is illendő említést tenni.
Például arról, hogy a legjobban informált újságírónak sem az a dolga, hogy egy diktatúra nagykövetségét tájékoztassa az ellenzék által szervezett kulturális fórum programjáról és előadóiról. (Mellékesen még a résztvevők nagy részéről is.) Persze szerinte ez nem besúgói jelentés volt, hanem kapcsolattartás, de pont ő, aki a kommunizmus kiemelkedő szakértőjének számított Nyugaton, ne tudta volna, hogy valójában miért is tartanak kapcsolatot vele a szocialista hatóságok? Ha nem tudta, akkor milyen alapon vindikálja magának a jogot, hogy ma is Kelet-Európa tudósának tekintsék, s elhiggyék mindazt a sok „elmélyültséget”, amit hazánkról összehord. Őt is megfigyelték – mondja, az együttműködését alátámasztó bizonyítékok cáfolataként, de ez az érv újfent a politológiai szakértelmét kérdőjelezi meg, hiszen a társutasokat kétszeres energiával figyelték, mivel a dezinformációk terjesztése ideális alanyainak számítottak.
De fogadjuk el, hogy Lendvai Pál mint Magyarország-, Kelet-Európa- és kommunizmus-szakértő, 1990 előtt nem tudta, miként működik a kommunista rendszer. Nem tudta, csak megélt belőle, de – a kapitalizmus farkastörvényei szerint – még ez is előfordulhatott. Bezzeg a rendszerváltozás után! Az egykori nyugati Kelet-Európa-szakértő az alakuló magyar demokráciában és demokráciánál orákulummá vált, akinek a véleménye a nyugati baloldali értelmiség számára meghatározóvá, a hazai baloldali értelmiség számára hivatkozási alappá lett.
Meglehet, a rosszra használt jelentéseket írogató, az „önkéntelenül” is kényes információkkal szolgáló társutas nem ártott annyit az országnak, mint a hozzáértő és tárgyilagos publicista.
Legutóbb egy könyvvel lepte meg kül- és belföldi rajongóit, amely az Eljátszott országom – Magyarország címet viseli. A baloldal szerint a roppant tárgyilagos elemzés arról szól, hogy a jobboldal hogyan játszotta el az ország gazdasági, morális lehetőségeit a baloldali kormányok minden jóravaló küszködése ellenére. A remekmű német nyelvterületen való bemutatása ellen eddig eredményesen tiltakozott a magyar emigráció. Frankfurtban már arra hivatkoztak a lemondott bemutató szervezői, hogy nem tudják szavatolni Lendvai személyes biztonságát, ami arra utal, hogy az égvilágon senki nem akarja tettlegesen bántalmazni, de egy effajta hírnek nincs reklámértéke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.