Esztergom sötétségben és csődközelben

Bár Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere tegnap tárgyalt az önkormányzat számlavezető bankjával, a településvezető továbbra is úgy látja, hogy az egyetlen megoldást az adósságrendezési eljárás jelenti a fizetésképtelenné vált város számára. Közben a helyi Fidesz úgy véli, Tétényi képtelen kezelni Esztergom helyzetét, ezért kérte a csődeljárást.

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan elindulhat az adósságrendezési eljárás Esztergomban, miután a város polgármestere nem vonja vissza kezdeményezését. Az ügyben majd a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság hoz határozatot. – Az elmúlt egy hónap azt bizonyította be, hogy a helyi képviselő-testület semmiféle együttműködésre nem képes, sőt még a beszámolómat sem hallgatta meg november 18-án. Emellett a Fidesz-frakció javaslata, hogy fizessük ki az adósságokat, és majd utána tárgyaljunk, nem megoldás – hangsúlyozta Tétényi Éva, aki szerint nem lehet folytatni a pazarló gazdálkodást. A polgármester úgy véli, egy válságköltségvetéssel, a gazdaság alapjainak áthelyezésével egy-két év alatt kellene átalakítani az önkormányzat működését. Mint mondta, bár tegnap egyeztetett a város számlavezető bankjával, álláspontja nem változott. – A pénzintézet ugyan minden segítséget megad, de a politikai patthelyzet miatt képtelenség külső segítség nélkül úrrá lenni a gondokon. A törvény ekkora adóssághalmaz mellett amúgy sem ad mérlegelési lehetőséget, el kell indítani az eljárást – szögezte le.
A Fidesz esztergomi szervezete közleményben tiltakozott az adósságrendezési eljárás ellen, és úgy véli, a polgármester a város ellen fordult, és csődbe akarja vinni a települést. A szervezet szerint az eljárás miatt bezárhat a városi kórház, megszűnhetnek a középiskolák, a zenei és művészeti képzés és minden, a Szent Miklós programon keresztül eddig járó támogatás a következő évekre. A nagyobbik kormánypárt helyi erői továbbra is amellett érvelnek, hogy az Esztergom számláján levő 1,3 milliárd forintot a bank közreműködésével át kell strukturálni, és azt működési kiadásokra kell fordítani.
Eközben továbbra sem tudni, lesz-e közvilágítás Esztergom azon területein, ahol kedden este a rendszer korábbi felújítását végző szolgáltató cég kivette a világítótestekből az égőket, mivel az önkormányzat 80 millió forint tartozást halmozott fel. A város tegnap ugyan elutalt 10 millió forintot a Tivi Kft.-nek, de a pénz csak ma érkezik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.