Felfüggesztett börtön az ujjtörő rendőrnek

Felfüggesztett börtönbüntetésre és lefokozásra ítélte a bíróság Vágó László nyugalmazott rendőr alezredest, amiért 2006. október 23-án eltörte egy megbilincselt, védekezésre képtelen férfi ujját. A kegyetlen rendőrre egyik volt beosztottja tett terhelő vallomást.

2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásért és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértésért egy év nyolc hónap – három esztendő próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki tegnap első fokon a Fővárosi Bíróság arra a nyugalmazott rendőr alezredesre, aki 2006. október 23-án a Károly körút és a Dob utca sarkán eltörte egy földön fekvő, megbilincselt férfi ujját. A nem jogerős ítélet lefokozással is sújtotta és a perköltség megfizetésére kötelezte Vágó Lászlót, aki az akkori Rendészeti Biztonsági Szolgálat egyik alosztályát vezette.
*
A határozat ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért, így az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.
Ez az egyetlen olyan 2006. őszi eljárás, amelyben egy rendőr terhelő vallomást tett felettesére. Igaz, ehhez az is kellett, hogy korábban ugyanezen bűncselekmény miatt G. Csaba törzsőrmestert első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Ezután a másodfokú eljárásban, 2008 júniusában G. Csaba bejelentette: nem ő, hanem felettese, Vágó László törte el a sértett ujját. Így aztán vele szemben megszüntették, Vágó ellen viszont megindították a büntetőeljárást.
A tárgyaláson fény derült arra is, hogy Vágó Lászlót 2009. január 1-jén soron kívül alezredessé léptették elő, majd a 38 éves férfit nyugdíjazták. Az előléptetésnek köszönhetően – mint azt megírtuk – havi mintegy 280 ezres juttatást kap. Ha viszont jogerősen is lefokozzák, búcsút inthet a luxusnyugdíjának. Ismert, Vágót nyugdíjazása után egy ideig Doszpot Péter volt MSZP-s országgyűlési képviselő is alkalmazta biztonsági cégénél.
Bár az ügyészség letöltendő börtönt kért a vádlottra, a Ficsor Mihályné vezette bírói tanács úgy ítélte meg, hogy a büntetési célok a felfüggesztéssel is elérhetők. Enyhítő körülményként vették figyelembe a volt rendőr két kiskorú gyermekét és az időmúlást, súlyosbítóként pedig a cselekmény brutalitását, a hasonló esetek elszaporodottságát, és hogy ezek súlyos erkölcsi károkat okoztak a rendőrségnek.
A bíróság a megtekintett videofelvétel alapján megállapította, hogy az őrizetbe vételkor rögzített jegyzőkönyv valótlanságokat tartalmaz, mivel a sértett nem állt ellen a rendőri intézkedésnek, nem lázította a tömeget és nem is szitkozódott. Ezért a bírónő bejelentette: közokirat-hamisítás gyanújával megküldik az ügyészségnek a kapcsolódó peranyagokat.
Fábián Gábornak nemcsak az ujját, hanem a szárkapocscsontját is eltörték a bilincseléskor. Ráadásul a szokásos koreográfia szerint – a többi levadászott emberhez hasonlóan – ellene is szabálysértési eljárást indítottak, amelyet később megszüntettek. Mint azt megírtuk: Vágó László egységét terheli a felelősség Révész Máriusz (Fidesz) és az azóta elhunyt Móczár István öttusázó összeverése, több ember szeme világának a kioltása és egy vak fiatalember nyakon lövése miatt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.