Fordulat Moldovában?

Pataky István
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva mindent megtesz, hogy a múlt vasárnapi moldovai választások után visszakerüljenek a hatalomba a kommunisták (PCRM). Chisinauban tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz elnöki hivatal vezetője, aki elsősorban azért lobbizott, hogy egy olyan kormánykoalíció alakuljon Moldovában, amelynek a választásokat megnyerő, de a kabinet alakításához egyedül képtelen PCRM is része legyen. A megbeszélések után Vladimir Voronin, a kommunisták elnöke sietve bejelentette: balközép szövetség alakul az általa vezetett párt és a demokraták (PD) részvételével. Marian Lupu PD-elnök a sajtónak cáfolta a megegyezés hírét, de azt elismerte, hogy „rendkívül nagyvonalú” ajánlatot kapott Voroninéktól. Chisinaui elemzők szerint a demokraták végső döntését alapvetően befolyásolhatja a képviselői mandátumhoz jutott Vlad Plahotniuc üzletember, akit a párt finanszírozójaként tartanak számon. Közben Vlad Filat ügyvezető miniszterelnök az utóbbi évben hatalmon lévő, Szövetség az Európai Integrációért nevű koalíció megújításán munkálkodik. A liberális demokrata politikus a kommunistákat kizárta a koalíciós tárgyalásokból, miután Voronin csempészkirálynak nevezte Filatot, Mihai Ghimpu ügyvezető államfőt pedig pszichiátriai esetként emlegette.
A múlt vasárnapi előre hozott választáson ismét parlamenti többséget szerzett a hatalmon lévő pártkoalíció. Bár eddig a moldovai sajtó a legvalószínűbb forgatókönyvnek egyértelműen az AIE szövetség megújítását tartotta, az utóbbi napokban egyre többen adnak esélyt Voronin és Lupu összeborulásának. Utóbbi egyébként korábban a kommunisták sorait erősítette, s az előző, jobbközép kormányzat idején is az általa irányított demokratákat tartották a szövetség gyenge láncszemének. A politikai patthelyzet a PCRM–PD-koalíció megalakulásával is fennmaradna, hiszen a két pártnak nincs elegendő mandátuma az államfő megválasztásához, így az alkotmány jelenlegi előírása szerint rövidesen újabb megméretést kellene tartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.