Gyurcsányékat nem érdekli az alapszabály

Nem lehet kizárni, hogy pár év múlva, ha az MSZP lehetőségeit nem tartják elegendőnek, külön útra lép Gyurcsány Ferenc és platformja, a Demokratikus Koalíció – vélekedtek a párt vezetéséhez közel álló informátorok annak kapcsán, hogy egy belső levél szerint szokatlan módon választókerületi rendszerben szervezik az új közösséget.

Török László
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lelkesen szervezi magát a Gyurcsány Ferenc által életre hívott új MSZP-s platform, a Demokratikus Koalíció. A szerveződésnek az MSZP alapszabálya szerint csak párttagok lehetnének tagjai, ám ez a jelek szerint csöppet sem zavarja az alapítókat. Egyik belső levelük szerint már több mint 4000 fő csatlakozott a platformhoz, amelyből csak ezren tagjai az MSZP-sek. – Már minden választókerületben van tagunk és pártoló tagunk – olvasható a szövegben, amelynek végére odaírták a volt miniszterelnök nevét is. A nyilvánosságra jutott november 18-i keltezésű levélben az áll, hogy a „következő feladat, hogy elkezdjük a választókerületi szervezetek megalakítását”. Szocialista informátorunk ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy egyetlen platformjuk sem szerveződik választókerületi alapokon, bár ez önmagában nem alapszabály-ellenes. A Magyar Hírlap szerint ugyanakkor mindez azt valószínűsíti, hogy Gyurcsány új pártot kíván alapítani, felhasználva ehhez az MSZP hálózatát, infrastruktúráját. Lapunknak a pártvezetéshez közel álló források azt mondták, hogy az elkövetkező pár évben dőlhet el, Gyurcsány Ferenc és követői külön útra lépnek-e, ha nem tartják elegendőnek az MSZP nyújtotta lehetőségeket. Hétfői, Magyar Nemzetnek adott interjújában egyébként Szigetvári Viktor volt szocialista kampányfőnök is erről beszélt.
A platform tagjainak mindenesetre lehetővé tennék, hogy az exkormányfő vezette Táncsics Alapítvány pénzéből működő kapcsolat.hu portálon (itt olvashatók Gyurcsány blogbejegyzései is) elkülönült internetes beszélgetőszobában szervezzék magukat. A levél szerint ezen a fórumon kezdődhet meg az ismerkedés, illetve – ha annak is eljön az ideje – a személyes találkozók megszervezése. Megyei vezetőket egyelőre hivatalosan nem választanának, de lennének megyei-régiós felelősök. – Elkezdtük az országos konzultatív testület, az országos tanács és az etikai tanács felállításának előkészítését – fogalmaznak a belső levélben. Az alapítók elképzelései szerint sok százezer támogató mozgósítására is készen kell állniuk, ehhez pedig szükséges a hálózatépítés.
– Az MSZP Demokratikus Koalíció platformja nem akar új pártot alapítani, hanem a szocialista párt erősítését, a Fidesszel szemben álló demokraták széles koalíciójának megteremtését kívánja elérni – közölte Molnár Csaba ügyvezető alelnök az MTI-vel a szerveződéssel kapcsolatban megjelent sajtóhírekre reagálva.
Az MSZP elnöksége három hete kapta meg a platform bejegyzési kérelmét, jelenleg azt vizsgálják, hogy annak tagjai megfelelnek-e azoknak a feltételeknek, amelyeket egy platformtaggal szemben felállít a párt alapszabálya. Az MSZP országos platformjává akkor válhatnak, ha a párt választmánya ehhez engedélyt ad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.