Hálózatban az önkéntes kaszálók

Nemzetközi hálózattá alakult a génmanipulált növények (GMO) termesztése elleni mozgalom egyik radikális formája, az úgynevezett önkéntes kaszálás – hangzott el szombaton a Földkelte nevű természetvédelemmel foglalkozó rendezvényen. Az eseményen Gualter Baptista portugál aktivista egy általa megszervezett GMO-kukorica-„aratásról” mutatott be egy filmet.

Dénes Zoltán
2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelítőleg egy hektárnyi erületen tették tönkre a génkezelt kukoricát a portugáliai Algarve tartományban lévő Silvesben – mondta Gualter Baptista, a génmódosított növények termesztése ellen fellépő Verde Eufémia Mozgalom egyik vezéralakja. A Tűzraktérben szombaton megrendezett Földkelte nevű természetvédelmi rendezvényen a portugál aktivista egy rövidfilmet is bemutatott akciójukról. Ebből kiderült, hogy körülbelül 150 fiatal különböző eszközökkel állt neki felszámolni egy génmanipulált kukoricaültetvényt. Gualter Baptista elmondása szerint a 2007-ben lefolytatott akció jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a portugálok megismerkedhessenek a GMO kérdéskörrel. Mint mondta, az „önkéntes kaszálás” előtt a portugálok nagy többsége nem is hallott a GMO-növényekről, ezt követően viszont ugrásszerűen megnőtt a témával ismerkedők száma, sőt mára a többségük ellenzi az ilyen növények köztermesztését. A portugálok 2005-ben fogadták el az úgynevezett koegzisztenciatörvényüket, amely az uniós országokban a GMO-növények termesztésének feltételeit tartalmazza. Ezt követően 2007-ig folyamatosan nőtt a GMO- területek nagysága, azóta viszont az egy évvel ezelőtt elért ötezer hektár körüli szinten stagnál, sőt csökkenni kezdett. Gualter Baptista érthetetlennek nevezte, hogy ha már hazánkban be van tiltva a génkezelt növények köztermesztése, miért engedélyezik a cégeknek a nyílt területeken történő kísérletezést. Franciaországban például már kísérleti jelleggel sincsenek GMO-s ültetvények. Az önkéntes kaszálók mozgalmát José Bové francia gazda indította el a 2000-es évek elején. Tömöri Balázs, a Greenpace kampányfelelőse tegnap számolt be arról, hogy e mozgalom idén nemzetközi hálózattá szerveződött. Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője kiemelte: a gyártók azzal érvelnek, hogy e génmódosítások az éhezők ellátására és az éghajlatváltozásra kínálnak megoldást. Ugyanakkor – tette hozzá – eddig terméshozam-növelő vagy szárazságtűrő génmódosított növény nem került forgalomba. Az unióban egyébként két növényfajta, egy lepkeölő toxint termelő kukorica és egy keményítőgyártásra használható burgonyafajta termesztését engedélyezték. Az unió viszont zöld utat ad több fajta GMO-növény importjának, amelyek az élelmiszerekben és a takarmányokban is megjelentek.
– Éppen ez lenne Magyarország számára a következő feladat, hogy e termékeket is kizárja az országból – mondta Tömöri Balázs. Elmondása szerint elsődleges feladat megőrizni hazánk „génmentességét”, és hasonlóan fontos a génkezelt növényekkel készített takarmányok kiváltása hazai terményekkel. Megengedhetetlennek nevezte, hogy az állattartók nagy része génkezelt szójából készült takarmánnyal eteti a jószágait, a lakosság pedig gyanútlanul fogyasztja az ezekből készült élelmiszereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.