Irán tárgyal a hatokkal

Megkezdődtek az Európai Unió által kezdeményezett tárgyalások a hatok és Irán között Genfben, hogy újraindítsák az Irán vitatott atomprogramjáról folytatott, tizennégy hónapja megszakadt párbeszédet.

Hírösszefoglaló
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Genfben az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína –, valamint Németország képviselői ültek tárgyalóasztalhoz az iráni küldöttséggel – írta az MTI. Számos ország gyanúja szerint polgári célúnak mondott nukleáris programjának leple alatt Teherán atomfegyver létrehozásán dolgozik. A nemzetközi közösség fő követelése ezért az, hogy Irán állítsa le urándúsító programját, ezt azonban Irán mindeddig kategorikusan elutasította.
A genfi tárgyalásokat beárnyékolja két múlt hétfői merénylet, amelyeket iráni atomtudósok ellen követtek el, és azok a WikiLeaks-féle kiszivárogtatások, amelyek az Irán és arab szomszédai közötti kapcsolatokban keletkezett feltételezett zavart firtatják. A támadással kapcsolatban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az Egyesült Államokat bírálta. „Az amerikaiak rosszabbak, mint a legdiktatórikusabb hajlamú diktátorok. Megölnek atomtudósokat, mert nem elég erősek ahhoz, hogy szembeszálljanak az iráni néppel, s azt hiszik, hogy egy nép a szeretteinek halálát követően hátralép” – mondta az elnök egy teheráni konferencián.
A tárgyalások előestéjén Irán újabb technológiai előrelépést jelentett be nukleáris programjában. Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője arról számolt be, hogy Irán első ízben állított elő olyan koncentrációjú nyersuránt, amely alapanyagul szolgálhat a dúsított urán gyártásához. A hazai beszámolók szerint ezzel a háttérrel Irán sokkal erősebb pozícióból és határozottabban tud tárgyalni a hatokkal.
Elemzők szerint nem lehet azonnali eredményre számítani a megbeszélésektől, de biztatónak tartják azt a puszta tényt, hogy Irán visszatért a tárgyalóasztalhoz. A kétnapos tárgyalások a legjobb esetben is úgy végződhetnek, hogy további megbeszélésekben egyeznek meg, de semmiképp sem jelenti azt, hogy Irán vagy a nyugatiak változtatnának eddigi álláspontjukon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.