Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 27.
Jezsuita szabadegyetem. Az életről a tudomány és az istenhit egységében című sorozat következő előadását Forrai Tamás tartja Actio in contemplatione – a Szent Ignác-i vízió az eucharisztiából származó szolgálatra címmel.
Helyszín: kispesti Jézus szíve templom (1196 Budapest, Áchim András utca 78.).
Időpont: 18 óra

November 29.
Együttműködés és/vagy versengés konferencia. A magyar tudomány napja alkalmából tartott rendezvénysorozat az MTA Pszichológiai Kutatóintézete és az ELTE Pszichológiai Intézete által szervezett minikonferencia része. Az előadások között szerepelnek a következők: Társas értékorientáció – egy koncepció múltja és jelene, ereje és határai (Molnárné Kovács Judit egyetemi docens), Emberi játszmák: bizalom, csalás, együttműködés (Bereczkei Tamás egyetemi tanár), Párválasztás és cserekapcsolatok – machiavellista stratégiák (Oláh-Szijjártó Linda pszichológus), A versengés különböző mintázatai: együttműködő versengés (Fülöp Márta egyetemi tanár), Érdekérvényesítő képességek: együttműködés és versengés viszonya 4–18 évesek körében (Kasik László egyetemi tanársegéd), Az együttműködés és a versengés az élsportban és a szervezetekben (Görgényi István olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó). Részletek az MTA.hu/naptar/?event=689 internetes oldalon olvashatók.
Helyszín: MTA Pszichológiai Kutatóintézet, földszint, A 31-es terem (1132 Budapest, Victor Hugo utca 18–22.).
Időpont: 9.30

Görög feliratok a hispániai Tarraco városából. Tarraco (Tarragona) a római korban Hispania citerior provincia fővárosa volt. Több mint 1600, túlnyomórészt latin nyelvű feliratai mellett fennmaradt nem kevés görög nyelvű, illetve kétnyelvű (latin–görög) felirat is. A szövegek – amelyek most megjelenés előtt állnak – részben a görög anyanyelvű bevándorlókhoz, részben a helyi lakosság művelt csoportjaihoz köthetők. A Kr. e. II. századtól a késői császárság koráig tartó időszakban íródtak, így azt bizonyítják, hogy a görög nyelv és kultúra nyomot hagyott Tarraco történetének valamennyi korszakában, mégpedig nagyobb mértékben, mint Hispánia más városaiban és egyáltalán a Római Birodalom nyugati tartományaiban. A kérdésről Alföldy Géza, a heidelbergi egyetem professor emeritusa beszél.
Helyszín: ELTE BTK, ókortörténeti tanszék (1088 Budapest, Múzeum körút 6–8., II. em. 252.).
Időpont: 16 óra

Bioetikai kérdések. Jacques Testart tudománykritikus, a természettudományok doktora, aki a nyolcvanas években a mesterséges megtermékenyítés területén végzett kutatásokat, most kritikus szemmel idézi fel tapasztalatait és a tudományos eljárások fejlődését A bioetikában mellőzött problémákról című francia nyelvű előadásában. Az előadáshoz hozzászól Molnár G. Béla, szülész-nőgyógyász, egyetemi docens (szegedi egyetem) és Mezei Balázs filozófus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára. Szinkrontolmácsolást biztosítanak.
Helyszín: Francia Intézet (1011 Budapest, Fő utca 17.).
Időpont: 19 óra

November 30.
Falvaink sorsa – a városfejlődés szakaszai. A 80 éves Enyedi György akadémikus tiszteletére rendeznek konferenciát Debrecenben. Az előadók áttekintik Enyedi György életművét, a társadalomföldrajz és a területfejlesztés terén végzett tudományos munkáját. A konferencia a fiatal előadók fórumával zárul. A konferenciáról Süli-Zakar István tanárnál lehet érdeklődni a [email protected] címen.
Helyszín: MTA Debreceni Akadémiai Bizottsága (Debrecen, Thomas Mann utca 49.).
Időpont: 13 óra

A Szent Korona sérülései és átalakításai. A Szent Korona formájában beállt 1790–1978 közötti változásokról tart előadást Németh Zsolt tanár Veszprémben. A belépő 600 forint.
Helyszín: városi művelődési központ (Veszprém, Dózsa György út 2.).
Időpont: 18 óra

December 1.
Mit tanít a történelem? Az előadó, Alfred Grosser számos publikációban síkraszállt a Németország és Franciaország közötti párbeszédért, a két nemzet második világháború utáni megbékélésének úttörőjeként tartják számon. Izrael Palesztina-politikáját illető határozott kritikája heves reakciókat váltott ki, és megosztotta a közvéleményt. Mennyire szabad Izraelt bírálni, és mikor lépjük át az antiszemitizmus határát? A politológus 2009-es könyve – Von Auschwitz nach Jerusalem – Über Deutschland und Israel – e két kérdést boncolgatja a viták hatására. Az előadás német nyelvű, magyar és francia szinkrontolmácsolást biztosítanak.
Helyszín: Goethe Intézet (1092 Budapest, Ráday utca 58.).
Időpont: 18 óra

Az életvezetés etikája. Hogyan kell a lelki gödörből kijönni? – A talpra állás lépései címmel az életvezetésről szóló idei sorozat befejező előadását tartja Papp Miklós görög katolikus lelkész.
Helyszín: belvárosi ferences templom Szent Ferenc-terme (1053 Budapest, Ferenciek tere 9.).
Időpont: 18 óra
December 2.
Gödöllő művelődéstörténete. A királyi városról Gaálné dr. Merva Mária igazgató, irodalomtörténész tart vetített képes előadást.
Helyszín: Gödöllői Városi Múzeum (Gödöllő, Szabadság tér 5.).
Időpont: 17 óra

Budapest utcaneveiben mesélő történelem. A főváros utcaneveiből kiindulva Borbély Bartis Júlia és Borbély Bartis Endre elhatározta, hogy Budapest közterületeinek elnevezésein keresztül megismertetik az arra kíváncsiakkal Erdély, a Délvidék, a Felvidék, Kárpátalja és Burgenland azon névadó helységeinek földrajzi, gazdasági jellegzetességeit, rövid történetét, amelyek az egykori történelmi Magyarország szerves részei voltak. Tapasztalataikról most előadást tartanak, a témában megjelent könyvüket Medvigy Endre irodalomkutató mutatja be.
Helyszín: Magyarok Háza (1052 Budapest, Semmelweis utca 1–3.).
Időpont: 18 óra

December 3.
A Hunyad megyei református egyházmegye jubileuma. A dél-erdélyi egyházmegye újraalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelik Vajdahunyadon. Az ünnepség áhítattal kezdődik. Ősz Sándor Előd lelkipásztor-levéltáros tart előadást Húszéves az újraalakult hunyadi református egyházmegye címmel, majd a délvidéki református szórványgyülekezetek nevében Gyenge Károly köszöntője hangzik el. 16 óra után az ünnepi megemlékezés résztvevőit Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszönti, ezt követően pedig Magyari Hunor és Szántó Tünde A hunyadi református egyházmegye templomai című könyvét mutatja be az egyik szerkesztő, Magyari Hunor fotóművész. A vendégeket már 9 órától várják a megemlékezés helyszínén. A távolabbról érkezők számára, ha előző este érkeznek, szállást biztosítanak. Bővebb tájékoztatás a +(40) 744 680 644-es telefonszámon, illetve Gáll Sándor esperes címén ([email protected]) kapható.
Helyszín: vajdahunyadi Magyar Ház (Hunedoara, str. Timotei Cipariu 29.).
Időpont: 14 óra

A római katolikus temető régi sírkövei, emlékei. A kiskunhalasi temetőről Szűcs Károly művészettörténész és Végső István történész tart előadást.
Helyszín: kiskunhalasi városi könyvtár (Kiskunhalas, Szövetség tér 11.).
Időpont: 17 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, ossza meg velünk az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon .
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.