Írország kettős kutyaszorítóban

Hírösszefoglaló
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap ismerteti az ír kormány korábban bejelentett 15 milliárd eurós megtakarítási tervének részleteit azt követően, hogy az ország pénzügyi segítségért folyamodik az EU-hoz és az IMF-hez – közölték Dublinban. A bejelentés belpolitikai vihart kavart: az ír kormánykoalíció tagja, a Zöld Párt előre hozott választásokat tartana januárban.
A kidolgozott tervre még az uniós hatóságoknak is rá kell bólintaniuk. Írország négyéves hiánycsökkentési programmal 2014-re szorítaná le államháztartási hiányát a GDP arányában 3 százalékos euróövezeti küszöb alá. Brian Lenihan ír pénzügyminiszter már november elején bejelentette, hogy a kormány egyedül a jövő évben hatmilliárd eurót kíván lefaragni államháztartási hiányából. Az ír történelem legkeményebb költségvetésében 4,5 milliárd eurót kiadáscsökkentés, 1,5 milliárdot különadók révén készülnek előteremteni. Az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport, az Eurogroup elnöke, Jean-Claude Juncker azt mondta, az államháztartási konszolidáció elkerülhetetlen. Nagy-Britannia, mint a közvetlenül érintett szomszéd 7 milliárd font, Svédország pedig 0,55-1,1 milliárd euró közvetlen kölcsönt ajánlott fel. Úgy tűnik, a piac kedvezően fogadná, ha megoldódna az ír probléma. A befektetők tegnap elfeledkeztek Írországról és fokozódott a kockázatvállalási kedv. Christian Wulff német elnök pedig kijelentette: a közös európai valuta, az euró sikertörténet a görög és ír problémák ellenére is. A Moody’s hitelminősítő azonban jelezte, részéről komoly leminősítés várható, amely ugyanakkor a befektetési kategóriában hagyja Írországot. Londoni pénzpiaci szakértők arra figyelmeztettek, hogy Írország „még nincs kint a vízből”, még hátravan a neheze.

Mi lesz a Franciákkal? Nouriel Roubini, a 2007-es ingatlanbuborék kipukkanását egy évvel hamarabb megjósoló amerikai közgazdász szerint a franciák közpénzek terén hasonló cipőben járnak, mint a görögök és az írek. Az amerikai CNBC televízió piaci műsorának nyilatkozó Roubini szerint a francia elnök eddig csak egy szerkezeti reformot vezetett be, többet nem. Mivel Sarkozy népszerűsége csökken, és a lakosság körében ennyire erős ellenállásba ütközött a nyugdíjreform, mi lesz akkor, ha igazán radikális változtatásokat kell majd bevezetni? – tette föl Roubini a kérdést. (S. T.)
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.