Janics duplázott, Berki Sidi előtt

Janics Natasa 2004 után másodszor, Berki Krisztián először lett az Év sportolója a sportújságírók szavazatai alapján. Kiss László a hetedik sikerét aratta, ám szövetségi kapitányként az elsőt, az úszók eredményeinek elismeréseként is. Kovács István mögé azért kell értelmezőt írnunk – Berki Krisztián edzője –, mert ezzel a névvel ő már a sokadik híresség a magyar sportéletben. Talán egyedül a csapatok mezőnyében született kisebb meglepetés, Kovács Katalin és Janics Natasa (K2 200 és 500 m) vélhetően nemcsak az idén, hanem a közelmúltban elért diadaloknak is köszönhette a győzelmét. A tegnapi díjátadó gálaműsort Schmitt Pál köztársasági elnök is megtisztelte a jelenlétével.

2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 53. Év sportolója szavazás legjobbjai
Férfiak: 1. Berki Krisztián 1723, 2. Sidi Péter 1046, 3. Cseh László 881, 4. Gyurta Dániel 253, 5. Boczkó Gábor 143, 6. Bacskai Balázs 119.
Nők: 1. Janics Natasa 1367, 2. Hosszú Katinka 1251, 3. Mészáros Anett 538, 4. Csomor Erika 417, 5. Jakabos Zsuzsanna 151, 6. Verrasztó Evelyn 125.
Csapatok: 1. Janics Natasa, Kovács Katalin kajak kettes 781, 2. férfi párbajtőr-válogatott 575, 3. női 4x200-as gyorsúszóváltó 544, 4. női kajaknégyes 531, 5. Majthényi Szabolcs, Domokos András repülőhollandi-páros 490, 6. Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapat 366.
Szövetségi kapitányok: 1. Kiss László, úszás, 1533, 2. Storcz Botond, kajak-kenu, 1207, 3. Kulcsár Győző, vívás, 495, 4. Csernoviczki Csaba, cselgáncs, 309, 5. Ted Sator, jégkorong, 246, 6. Pálvölgyi Miklós, öttusa, 213.
Edzők: 1. Kovács István, torna, 1020, 2. Csipes Ferenc, kajak-kenu, 852, 3. Fehérvári Balázs, úszás, 719, 4. Turi György, úszás, 448, 5. Kovács László, kajak-kenu, 355, 6. Konkoly Csaba, kézilabda, 318.


Egyéniben Janics Natasa első helyéhez nem férhetett kétség, hiszen olimpiai számban a magyar hölgyek között 2010-ben egyedül ő nyert világbajnoki aranyérmet, és az összesített mérlegével – három-három vb- és Eb-arany, két vb-ezüst – is nehéz lenne versenyre kelni. Emellé Kovács Katalinnal immár harmadszor a csapatok játékos vetélkedésében is győzelmet aratott. Véletlenül sem kisebbítve az érdemeit, de ez utóbbival talán túl is nyerte magát. Hiszen Kovács Katalinnal ugyan győzött a vb-n kajak kétszáz méteren, de az nem olimpiai szám, ötszázon viszont „csak” az Eb-n állhattak a dobogó tetejére.
Persze kijárt neki a csapatgyőzelem is, de talán inkább a négyessel (Janics, Csipes Tamara, Kovács, Benedek Dalma), amely a poznani vb-n szerzett aranyérmet ötszázon. Ugyanitt a Szabó Gabriella, Kozák Danuta duó szintén olimpiai számban utasított mindenkit maga mögé. Ám ennyi részrehajlás talán belefér a kollégáktól, a magyar sportújságíróktól. Erről szerettük volna megkérdezni a háromszoros olimpiai bajnok kajakos véleményét is, de az utolsó pillanatban érkezett meg a gála helyszínére. Az élő tévéközvetítésben elárulta, ő maga kajakban sem tesz különbséget az egyéni és a csapatsiker között.
Berki Krisztián még rutintalan vendég volt, először idén került a három díjazott közé a férfiaknál, és mindjárt nyert is. Nem érdemtelenül. Hiszen a kiváló tornász mellett csak a sportlövő Sidi Péter szerzett vb-aranyat ötkarikás versenyszámban. „Bár már négy Eb-arany és két vb-ezüst van a tarsolyomban, mégis egyetértek vele, hogy ez az év talán meghozta az áttörést. Elsősorban nem is szakmailag. Végre érzem azt a törődést, ami korábban talán hiányzott. Az olimpiai bizottság beszerezte nekem azt a tornaszert, azt a lovat, ami szükséges a felkészülésemhez. Talán a szponzorok is felfigyelnek rám” – mondta Berki. Amikor az olimpiai kilátásokról kérdeztem, találóan megjegyezte, először ki kell jutnia Londonba.
Tegnap este Sidi Péter volt Berki Krisztián legnagyobb ellenfele. A világbajnok sportlövő (kisöbű sportpuska, összetett), az első magyar londoni kvótás nem tagadta, felfokozott reményekkel érkezett a gálára: „Utánanéztem, objektíven az én eredményeimet idén senki sem múlta felül, szubjektíven viszont akár a nagymamám is nyerhet, aki kilencvenéves, de még mindig biciklizik. De annak is örülhetek, hogy ott vagyok a legjobb három között, ami azt mutatja, az újságírók is értékelik a teljesítményemet.” Sidi azt sem titkolta, Londonban is a legmagasabbra tör, az esélyeit nagyban javítja, hogy fő számában a döntőt álló lövészetben rendezik, ami, mint mondta, kedvez neki.
Kiss László 1988 óta, amikor Egerszegi Krisztina berobbant, szinte állandó résztvevője az év végi sportgáláknak. Legsikeresebb tanítványát – Egerszegi hétszer volt a legjobb – sikerült befognia azzal, hogy az edzők között elért hat győzelem után idén a szövetségi kapitányok sorában először elsőnek választották. Úszóink idei eredménysora terjedelmes, csak aranyéremből tizenhatot szereztek. Kiss László hívta fel a figyelmünket arra, hogy a hat-hat Eb-arany mellé az ifjúsági olimpián is jutott négy. S a mesteredző kedélyesen megjegyezte, még időben jött ez az elismerés, mert már csak két év van hátra a pályájából, a londoni olimpia után mindenképpen abbahagyja. Még ráérünk győzködni a folytatásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.