Jövőre hatszázezer szülő mentesül az szja megfizetése alól

Az egygyermekes szülők 58 százalékától, a két gyermeket nevelők 68 százalékától, míg a háromgyermekesek 98 százalékától egy fillér személyi jövedelemadót sem kér jövőre az állam. A január elsején életbe lépő új adórendszer gyermekkedvezményei 2011-ben több mint hatszázezer szülőt mentesíthetnek az adófizetés alól.

Jakubász Tamás
2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január elsején életbe lépő egykulcsos, családokat támogató adórendszer jelentős kedvezményeket kínál a gyermeket nevelőknek. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál arról érdeklődtünk, hány szülő mentesül az adófizetés alól. Megtudtuk: az adóhivatal adatai alapján bizonyosnak látszik, hogy jövőre 456 ezer egygyermekes szülő dolgozhat majd bejelentett módon. Az érintettek közterhét – az adójóváírás mellett – a gyermekkedvezmény is csökkenti, havonta tízezer, évente összesen 120 ezer forinttal. Jövőre az egy kisgyermeket nevelők 58 százalékától egy fillért sem kér majd el az állam személyi jövedelemadó (szja) címén.
Valószínűsíthető, hogy 2011-ben 369 ezer kétgyermekes szülő vállal majd munkát legálisan. A szóban forgó személyek havonta összesen húszezer, évente 240 ezer forint adócsökkentést kapnak gyermekeik után, s a szaktárca számításai szerint közülük 252 ezer szülőnek nem kell majd szja-t fizetnie.
*
Vagyis a két gyermeket nevelő polgárok több mint kétharmadától nem von el e címen pénzt az állam.
A minisztérium a háromgyermekes szülőkről szóló adatokat, becsléseket is eljuttatta lapunkhoz. Eszerint az előttünk álló esztendőben feltételezhetően 106 ezer három gyermeket nevelő szülőt jelentenek be a munkáltatók, akik összesen havonta 99 ezer, évente 1,18 millió forint enyhítésben részesülnek majd. Így az érintettek 98 százalékától egyetlen forintot sem von el az állam 2011-ben személyi jövedelemadóként. A 106 ezer háromgyermekes szülő közül 105 ezer munkája válik adómentessé. Összességében tehát a 931 ezer legálisan munkát vállaló és gyermeket nevelő szülő több mint kétharmada – 621 ezer polgár – jövőre jóformán elfelejtheti a személyi jövedelemadó kifejezést, az állam ugyanis ilyen címen nem kér tőlük pénzt. S a fennmaradó egyharmadnak is kisebb összeget kell majd lerónia, mint korábban. Megjegyzendő, hogy a becslés azon polgárok adataira épül, akik az utóbbi időben adóbevallást készítettek, vagyis egyrészt munkát vállaltak, másrészt bejelentették őket. A munkanélküli és a feketén dolgozó szülőkkel és gyermekeikkel értelemszerűen nem számol az adókedvezmények várható hatását elemző számsor.
– Ezek az értékek könnyedén változhatnak – mondta lapunknak Angyal József. Az okleveles adószakértő magyarázatként hozzáfűzte, hogy a gyermekkedvezmény a várandósság 91. napja után jár a polgároknak, vagyis az enyhítés év közben bármikor igénybe vehető. A szakember a szabályrendszer több fontos elemét is megemlítette. Elsőként azt, hogy a kedvezmény a házastársak, élettársak között megosztható. Előfordulhat: az egyik felnőtt jövedelme olyannyira alacsony, hogy a fizetendő adója kevesebb, mint a gyermekei után őt megillető adókedvezmény.
– Ekkor az enyhítés fel nem használt részével a másik felnőtt adója csökkenthető, ez a megosztás – fejtegette Angyal József, rögzítve: a kedvezményt úgy célszerű megosztani, hogy a két felnőtt az adójóváírást is igénybe veszi.
A szakember érdekességként kiemelte: megeshet, hogy a gyermeket nevelő szülők elválnak és különköltöznek. Ilyenkor csak az a személy jogosult a kedvezményre, akivel a gyermek él. Nem zárható ki, hogy a gyermekét egyedül nevelő férfi élettársi kapcsolatot létesít egy hasonló sorsú nővel, vagyis a két személy két gyermeket nevel. Ekkor – mivel élettársak lettek – a két gyermek utáni enyhítést érvényesíthetik. Angyal József elmondta azt is, hogy a gyermekkedvezményt a bérjövedelmeknél, a megbízási jogviszonyból származó keresményeknél, az egyéni vállalkozói bevételeknél és az ingatlan-bérbeadásból származó összegeknél lehet figyelembe venni. Az úgynevezett külön adózó jövedelmeknél – tehát a kamatnál, az osztaléknál, az árfolyamnyereségnél és az ingatlan eladásánál – viszont nem élhetünk a gyermekkedvezménnyel. Az enyhítés szabályait az eva, illetve az ekho szabályai szerint adózók sem alkalmazhatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.