Károlyi Mihály szobráért aggódtak

Károlyi Mihály szobrának védelmében demonstráltak tegnap Budapesten a Kossuth téren. Az akciót válasznak szánták a Jobbik tüntetésére, amelyen az alkotás eltávolítását követelték.

2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem végeztünk futó mandátumbecslést, ám az MSZP volt és jelenlegi prominenseinek színe-java képviseltette magát azon a – szigorúan civilnek, pártok felett állónak hirdetett – rendezvényen, amelyet tegnap tartottak az Országház melletti Károlyi-szobornál. Ott volt Török Zsolt pártszóvivő, Puch László volt pártpénztárnok, Szanyi Tibor, Gurmai Zita EP-képviselő és Steiner Pál. Bár mintegy negyedórás késéssel kezdték az Új Spartacus Liga által szervezett tiltakozást, sokak várakozásával ellentétben nem tűntek fel ellentüntetők a mintegy 200-300 fős közönség sorai között. A Hit, illúziók nélkül elnevezésű megmozdulás avégett szerveződött, hogy a Jobbik múlt heti akciójára válaszoljon. Az akkori résztvevők a nemzetárulónak tartott egykori köztársasági elnök emlékművének eltávolítását követelték, miután úgy vélekedtek: 1919-ben átadta az általa meggyengített hatalmat a proletárdiktatúrának. A mostani demonstráció szervezőit és felszólalóit főként az háborította fel, hogy kipát, a vallásos zsidók által viselt fejfedőt tettek a szoborra.
Jóllehet a – főként most is az idősebb generációból toborzott – közönség inkább azokat a kitételeket honorálta tapssal, amelyek a jelenlegi kormány felelősségét is sejtették, mégsem ez a szónoki tónus volt a meghatározó. Egyedül Márton László, a Magyar Demokratikus Charta nevében terelte arra okfejtésének fonalát, hogy a jelenlegi kormányfő mondta korábban: a baloldal mindig rárontott nemzetére. Feldmájer Péter viszont nem váltott ki tapsot azzal a véleményével, hogy ő nemcsak Károlyinak, hanem Tisza Istvánnak is szobrot állított volna. Szerinte rokonítja mindkettőjüket, hogy hittek a magyar népben. A Magyarországi Zsidó Hitközségek elnöke szerint csak ürügy volt a Károlyi-szobor meggyalázása, hogy megmutassák egyesek: helye van a gyűlöletnek. Úgy látta, ezeknek az embereknek Magyarország kilencven százalékával van bajuk, azokkal, akik nem akarnak újból rálépni az útra, amely hazánkat romba döntötte. A Mazsihisz elnöke kifejtette: a szobor ellen demonstrálók szerint árulók a kétharmadot elért párt vezetői is, mert nem antiszemiták, hiszen a kabinet jó kapcsolatokat akar ápolni Izraellel. Tamás Gáspár Miklós úgy fogalmazott: Károlyi valóban áruló volt, ám nem a megnyomorított szegény magyar népet, hanem az elnyomó osztályokat árulta el. A filozófus szerint a többségnek nem szabad gyöngének lennie, mert a demokráciának nem az ellenelit lehet a megmentője, hanem csakis a magyar nép.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.