Kettős szorításban

Torkos Matild
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kellene rácsodálkozni anómiás társadalmunk kísérőjelenségére, az öngyilkosok számának növekedésére sem. Egy biztos, bárki mondjon bármit is, nem a pszichiátriai ágyak számának csökkenése okozza. Hanem sokkal inkább az életnek nevezett iszapbirkózás


Még mindig nem tanultuk meg azt, amit a nagyhatalmak régóta tudnak: itthon a sárga földig lehordhatjuk egymást, de a határon túl, a külföldiek előtt egymás ócsárlása a hazaárulás első lépcsője – intett meg bennünket egy évvel ezelőtt Róna Péter közgazdászprofesszor. Igazán tehetnénk egy kísérletet legalább advent idején arra, hogy megpróbáljuk magunk között elrendezni közös dolgainkat, és nem rohangálunk fűhöz-fához, Moszkva után Brüsszelbe, Washingtonba vagy éppen Frankfurtba. Hagyjuk meg ezt a műfajt az extraprofitjukat féltő multinacionális cégek vezetőinek, a kétmilliós fizetése miatt megsértődő jegybankelnöknek; nekünk, magyaroknak, kormánypártiaknak és ellenzékieknek, sokkal több fontos kérdésben azonos az érdekünk, mint amennyiben a magunk rebellis módján egymásnak feszülünk, és pattanásig, a kibékíthetetlenségig fokozzuk a nézeteltéréseinkből fakadó vitáinkat.
Az a kilátástalannak tűnő helyzet, amelybe szerencsétlen sorsú hazánk került az emberi ésszel felfoghatatlan mértékű eladósodottsága miatt, igazán eljuttathatná végre a magyar írástudó értelmiségi kasztokat, bármelyik politikai párt uszályában sodródtak is eddig az árral, ahhoz a ponthoz, hogy közösen kimondják: elég volt a megosztottságból. Nyilvánvaló a magyar értelmiségi osztály felelőssége az előző húsz évben a belpolitikában, a gazdaságban lezajló káros folyamatokért. Ha a nagy hatalmú modern kori média segítségével felmentettük a napi betevőjükért harcoló tömegeket az önálló gondolkodás alól, ha vezetgettük őket, hol a bal-, hol a jobboldal közvélemény-formálói által sikerrel az egyik vagy a másik oldal szavazótáborába, akkor a felelősségünk is megkérdőjelezhetetlen. Az észérvekre támaszkodva könnyű belátni, hogy mily méltatlan az a harcmodor, amit a baloldali liberális erőközpontok űznek még ma is. Még akkor is így van ez, ha elismerjük: a kormány annyi hibát vétett, ami előtt a jobboldalon is sokan értetlenül álltunk. Ugyanakkor el kell ismerni, a tények köteleznek erre minden racionálisan gondolkodni képes polgárt: a kormány döntései összességükben a magyar nép, a haza javát szolgálják. Legyünk nagyvonalúak, az emberi gyarlóságokból eredő hibákat ne hallgassuk el, de kezeljük helyi értékükön.
Talán ma még fel sem tudjuk fogni, micsoda eredményt ért el a kormány, hogy szembemenve az országunkra pénzügyi szivattyúkat tapasztó nemzetközi pénzügyi körökkel, konfrontálódva az IMF-fel, kiharcolta, hogy önálló, a magyar nép érdekeinek megfelelő gazdaságpolitikát folytathasson. Hogy ne az IMF diktáljon nekünk, ne világbankos karmesterek partitúrái alapján rakjanak a nyakunkba újabbnál újabb megszorítócsomagokat, hogy évszázadokra adósrabszolgasorba taszítsanak bennünket, hogy népünk nagy részének örök életre csak a bérmunka maradjon, sőt még azért is versengenie kelljen millióknak, lenyomva ezzel a minimálbért.
Ma már százezernyi család érzi a saját bőrén, mit jelent a devizahitelben való eladósodás. Hogy hiába törleszti a részleteket becsülettel, akár egy katonatiszt a régi időkből, a kamatokkal terhelt hiteltartozás összege nemhogy csökkenne, hanem egyre magasabb lesz, már a kölcsön fedezetéül adott ház értékét is messze meghaladja, sőt már úgy tűnik, egy emberöltő is kevés ahhoz, hogy egyszer vége legyen a léleknyomorító adósságnak. Pontosan ugyanilyen helyzetben van az országunk is, csak mi, egyszerű állampolgárok nem érezzük úgy a saját bőrünkön a nyomást. A „végrehajtók” nem a mi ajtónkon, hanem a kormány ajtaján kopognak, és egyre erőszakosabban szabnák meg, hogy milyen legyen az egészségügyi rendszerünk, mennyit költhetünk rá, hogy biztosítva legyen az ő kamatbevételük, legszívesebben ők döntenének arról is, milyen legyen az adórendszerünk. Végső soron az a céljuk, hogy a magyar kormány továbbra is helytartóként viselkedjen: termeltesse ki a hitelek kamatait, biztosítsa a versenyképességet, magyarán olcsó bérrel a minél magasabb profitot, és gondoskodjon róla, hogy a bérrabszolgák ne lázadjanak fel.
Ha azt tapasztaljuk, hogy egyesek lejáratni igyekeznek a magyar kormányt, nézzük meg, honnan fúj a szél, és ne dőljünk be. Ha mégis elbizonytalanodnánk egy-egy kormányzati kommunikációs baklövés vagy egy-egy érthetetlenül ostobának tűnő döntés miatt, emlékezzünk az MSZP-s kormányfők ténykedéseire.
Például arra, amikor a sima modorú Bajnai Gordon 2009 őszén a JP Morgan, a Rockefeller és a Citigroup fejeseit azzal nyugtatgatta, hogy aggodalomra semmi okuk, hiszen az utódjának „sem lesz sokkal nagyobb mozgástere”, mert „az országnak teljesítenie kell azokat a mutatókat, amelyeket elvár tőle a nemzetközi befektetői közösség”. És mert „a jelentős mennyiségű devizahitel miatt érzékeny politikai kérdés a forint árfolyama”, vagyis „meg lesz kötve az új kormány keze”, és hogy „folytatni kell Magyarország versenyképességének javítását”. És láss csodát, beigazolódott a jóslat: nem engedett nagyobb mozgásteret az országnak se az IMF, se az unió. És a devizahitelesek miatt valóban érzékeny politikai kérdés a forintárfolyam, aminek alakításában a főszerep az ő emberüké, Simor Andrásé. És nap mint nap halljuk a hírekből, miként igyekeznek Brüsszelben is megkötni a kormány kezét. Most, hogy az eurózónát bővítenék, lám, már meg sem említenek bennünket, egykori éltanulókat, mint akikre egyszer a belátható jövőben számítanának. Ez a savanyú szőlő az elmúlt nyolc év termése.
Bajnai mindent megtett azért, hogy beigazolódjon a jóslata: a Varga Mihály vezette tényfeltáró bizottság is a GDP 1-1,5 százalékának megfelelő (350-400 milliárd forintnyi) csontvázat talált, ami megegyezett a Kopits György vezette Költségvetési Tanács által becsült hiánnyal. Vajon a népnyúzás helyett volt-e más választása az új kormánynak, mint az, hogy az extraprofitot termelő ágazatokra kivetett különadó segítségével tartsa be a Bajnai által bevállalt, 3,8 százalékos hiánycélt? Vajon volt-e más belső forrás, mint a magánnyugdíjpénztárakban fekvő pár ezer milliárdos megtakarítás, ha nem akarunk azon a kényszerpályán maradni, amit kijelöltek nekünk?
Aligha. Mi már régóta nem vagyunk olyan lelkileg egészséges állapotban, mint amilyenben 1848-ban voltunk, amikor a Bécstől független Magyar Nemzeti Bank megteremtéséért összehordtunk aranyat-ezüstöt. Egyébként is, ki bízna önszántából a ciprusi menzán kívül bármit is Simor András jegybankjára? Pedig láttuk, mire voltak képesek a dél-koreaiak. Néhány hét alatt milliók adták oda családi ékszerüket, volt, aki a jegygyűrűjét is, egy bíboros az aranykeresztjét, hogy beolvasszák, és betömjék vele az IMF hatalmas urainak a száját, és hogy visszanyerjék gazdasági szuverenitásukat. Az áldozatokra képtelenné vált, gyáva népek elveszítik a hazájukat is.
Persze nehéz áldozatokat kérni a kizsigerelt néptől, ha a kormány az igazságos közteherviseléshez az egykulcsos adózás bevezetését tartja a helyes útnak, miközben ráadásul a mutyiprivatizációkkal, állami mutyimegrendelések segítségével összerabolt vagyonok átörökítését illetékmentessé teszi. A bűnüldözés terén is csupán vörösiszap-birkózásnak tűnik az a kínlódás, ahogy az ipari katasztrófát okozó cégnél a tulajdonosi felelősséget kerülgeti a hatóság, lám, két hónap alatt a laborvezető után megtalálták már a diszpécsert is. Nem kellene rácsodálkozni anómiás társadalmunk kísérőjelenségére, az öngyilkosok számának növekedésére sem. Egy biztos, bárki mondjon bármit is, nem a pszichiátriai ágyak számának csökkenése okozza. Hanem sokkal inkább az életnek nevezett iszapbirkózás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.