Kis híján megölték a vak férfit a rendőrök

A 2006. őszi rendőrterror egyik legdrámaibb mozzanatára derült fény: a Blaha sörözőnél a rendőrök közvetlen közelről nyakba lőttek egy fehér botos, vak férfit, aki kis híján meghalt.

2010. 12. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár fehér botja miatt nyilvánvaló volt, hogy vak, a maszkos, azonosítószám nélküli rendőrök mégis kiterelték az utcára V. P.-t, és közvetlen közelről tíz gumilövedéket lőttek a hátába és a nyakába 2006. október 23-án a budapesti Blaha sörözőnél. Kilenc lövedék a hátába, egy pedig a nyakába fúródott. Az eddig nem ismert, sokkoló bűncselekményről a jeles szívsebész, Papp Lajos nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, aki az áldozat szívbeteg édesapjától szerzett tudomást a történtekről. A professzor rámutatott: a vak fiatalember élete mindössze egy-másfél centiméteren múlott: ugyanis a nyaki ütőerétől ennyire állt meg a tizedik gumilövedék. A sérülésekből arra lehet következtetni, hogy V. P.-re közvetlen közelről legalább kétszer rálőttek – mutatott rá Papp Lajos, aki szerint ez volt a 2006. őszi rendőrterror leggyalázatosabb mozzanata.

*

Úgy vélte: ezekben a lövésekben gyilkolási vágy volt, ugyanis ilyen távolságból még a gumilövedék is életveszélyes. Hozzátette, ezenfelül a védekezésre képtelen fiatalembert gumibottal is bántalmazták. A szívsebész tájékoztatása szerint a napokban sikerült peren kívüli egyezséget kötni a kormányzattal, és ez alapján az állam hárommillió forint jóvátételt fizet a fiatalembernek.
A vak fiatalember a következményektől tartva nem tett feljelentést az őt hátba lövő rendőr(ök) ellen. Kálváriája azonban 2006-ban nem ért véget, mivel tavaly elvesztette az állását az ELTE-n, és a tudományos fokozat, a PhD megszerzéséért végzett tanulmányait is indoklás nélkül felfüggesztették. Az már eddig is köztudomású volt, hogy a József körúton lévő Blaha sörözőbe 2006. október 23-án 23 óra körül rendőrök rontottak be, kiterelték az ott beszélgető húsz-harminc vendéget, akiknek kettős rendőrsorfal előtt kellett elfutniuk, miközben válogatott szidalmak közepette ütötték-rúgták őket. A vak fiatalemberhez hasonlóan Cs. Andrást is közvetlen közelről hátba lőtték: az ő testéből három műtéttel összesen tizenkét gumisörétet távolítottak el. A vérengzésért egyetlen rendőrt állítottak bíróság elé, de őt bizonyítottság hiányában felmentették. A felelősöket annak ellenére sem sikerült beazonosítani, hogy pontosan tudható: a Vágó László őrnagy irányítása alatt álló rohamosztag tagjai rontottak be a kocsmába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.