Kiszorulhat Ferihegyről az In-Kal

2010. 12. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem láthat el biztonsági feladatot az In-Kal Security Zrt. Ferihegyen, ha az Országgyűlés megszavazza Riz Levente (Fidesz) módosító indítványát, amelyet a honatya „az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló” törvényjavaslathoz nyújtott be. Ennek elfogadása esetén ugyanis a részben állami tulajdonú, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt. csak saját biztonsági szolgálattal vagy biztonsági őrséggel láthatja el a légi közlekedés védelmével kapcsolatos feladatokat, vagy e feladatok ellátásával kizárólag a rendőrséget bízhatja meg. A kormánypárti képviselő a módosító javaslat indoklásában megjegyezte, „figyelemmel a folyamatosan fennálló és egyre fokozódó nemzetközi terrorveszélyre, az uniós és nemzetközi szabályozás is a nyilvános repülőtereken a biztonság fenntartását a közrend, közbiztonság és a nemzetbiztonság szempontjából elsődleges és kiemelkedő fontosságú feladatnak tekinti.” – Ennek tükrében Budapest Ferihegy nemzetközi repülőtéren nemzetbiztonsági szempontból kiemelt kockázatot jelent őrző-védő cég megbízása – tette hozzá Riz Levente.
Márton Attila (Fidesz–KDNP), a légi közlekedésért felelős miniszteri biztos ezt az álláspontot erősítve a Hír TV-nek úgy nyilatkozott: ő sem ért egyet a Budapest Airport választásával. Szerinte a légi közlekedési törvény készülő módosítása után a magáncégek helyett a közlekedési hatóság és a rendőrség is több feladatot kaphat Ferihegyen.
Ismert, a közelmúltban megfigyelési botrányba keveredett In-Kal Security megbízást kapott a Budapest Airport Zrt.-től a nemzetközi légikikötő egyes biztonsági feladatainak ellátására, az őrző-védő cég december elsejétől tevékenykedik Ferihegyen. Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója azzal indokolta a cégválasztást, hogy a feladatra kiírt tenderen az In-Kal adta a legjobb ajánlatot. Hangsúlyozta, profi cégről van szó, amelynek feladata, hogy a karácsonyi csúcs előtt és a közelgő uniós soros elnökség idején segítsen a rend fenntartásában. Hardy Mihály a megbízás időtartamát és anyagi kondícióját nem árulta el. Csak annyit mondott, hogy nem állandó megbízásról van szó.
Az In-Kal Security ügyeiről az utóbbi hónapokban többször is írt a sajtó, a társaság többek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kiderült: korábban állami megbízásból egy aktív bírót tartott megfigyelés alatt, és zárt peranyagokba is betekinthetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.