Lemondó öngondoskodás

Ugró Miklós
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztességes polgári demokráciában többnyire csak agresszív, diktatórikus hajlamú, populista erők viszik ki a politikát az utcára (Fidesz). Természetesen megesik olykor, hogy az igazi demokraták szélsőségesektől, demokratikus intézményeket szétverő, szabadságjogokat megszüntető országrontóktól szorongattatva és üldöztetve kényszerülnek az utcán megmutatni a haladó szellem erejét (Demokratikus Charta, MSZP, Gyurcsány platformja stb.). A nyugdíjrendszer átalakítása viszont még a legfejlettebb demokráciákban is kifejezetten az utcára való téma. Franciaországban napokig százezres tömegek vonultak az utcára, tiltakozva a nyugdíjkorhatár felemelése ellen. Nálunk is volt már tüntetés nyugdíjügyben, méreteiben nem vethető össze a franciaországiakkal, de a célja egészen egyedülálló és felemelő.
A magyar baloldal a minél alacsonyabb nyugdíjakhoz való jog megtartásáért szervezett demonstrációt, több tucatot kitevő tüntető részvételével. Való igaz, nem kifejezetten tengernyi tömeg, ám az őket jellemző állampolgári öntudat világviszonylatban is egyedülállónak mondható. A nagy demokratikus hagyományokkal büszkélkedő francia polgárok képtelenek voltak át- és belátni a gazdasági realitásokat, nem úgy a mi tüntetőink, akik a közpénzekkel való takarékoskodás oly magas szintjére jutottak, hogy saját nyugdíjuk egy részéről is lemondanának, hogy a Nemzetközi Valutaalap gazdasági ajánlásai érvényben maradhassanak. De a mi leendő nyugdíjasaink nem oly szűkkeblűek, hogy csak a nemzetközi pénzügyi körök érdekeiért álljanak ki. A magánnyugdíjpénztárak létrehozása és regnálása elsőrangú lehetőséget teremtett arra, hogy a munkavállalók nyugdíjjárulékából néhány száz szeretett és nélkülözhetetlen baloldali politikusnak, gazdasági zseninek, érdekvédőnek és egyéb szakértőnek kényelmes szinekúrát biztosítsanak a majdan kifizetendő járadékok terhére.
Ám a magyar tüntetők még ennél is magasztosabb célok szolgálatát vették vállukra. Ragaszkodnak ahhoz, hogy a magyar spekulánsok legarcátlanabb csapatának, annak, amelyiknek a húszezermilliárd forintnyi államadósság köszönhető, nyitva maradjon a lehetőség arra, hogy a pénztárak vagyonát befektessék, megforgassák és (kizárólag a maguk hasznával) megfialtassák a világ oly tájain, ahol nem túl finnyásak a tőke eredetét illetően. Persze a kockázatot a pénztári tagok viselik, függetlenül attól, hogy tudatában vannak, avagy sem, de ez csak természetes, hiszen a mások pénzének szemérmetlen felhasználása, elherdálása, eltüntetése kiváló adottságú baloldaliak számára olyan alapvető jog, amelyet az új alkotmányba is illenék beleilleszteni.
Ettől a szent jogától és lehetőségétől akarja a Fidesz vezette tolvaj kormány megfosztani az öntudatos baloldal élen járó sefteseit a pénztártagok állami nyugdíjrendszerbe való átcsábításával. Hiába igyekszik az enyveskezű, gyáva kormány magasabb nyugdíjak ígéretével, állami garanciával s hasonló demagóg ámításokkal hitegetni a népeket, ismét bizonyságot nyer az ősi igazság: akit a szocialisták felvilágosítottak, azt nehéz kizökkenteni a rögeszméiből. Mindig akad majd „önzetlen” ember, aki az utcára vonulva a saját javát is megtagadja, csak nehogy a Fidesznek (a jobboldalnak) köszönhetően váljék jobbá, elviselhetőbbé, emberibbé a többség élete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.