Ma nyílik az Art Fair

Huszonnyolc modern és kortárs művekkel foglalkozó galéria állít ki a Műcsarnokban ma megnyíló Budapest Art Fairen, huszonöt nemzetközi galéria pedig egy-egy alkotást mutat be közös projekt részében. A vásár történetében először nagyszabású tárlatot rendeznek Alexander Rodcsenko és orosz kortársai fotográfiáiból.

P. Szabó Ernő
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos újdonsággal jelentkezik nyitva tartása négy napja alatt a 17. Budapest Art Fair modern és kortárs kiállítás és vásár a Műcsarnokban. Jelentősen nőtt a bemutatkozó galériák száma és a művek kvalitása, abban a közös projektben pedig, amelyen huszonöt galéria vesz részt közép-európai alkotók műveivel, olyan kiállítók is helyet kértek, amelyek még sohasem mutatkoztak be Budapesten. „Ez az erőteljesen növekvő érdeklődés a vásár iránt – fogalmaz Galambos Sándor, a vásárt rendező Partner’s 2000 Kft. ügyvezető igazgatója – arra utal, hogy a válság, amely néhány éve a műkereskedelmet is elérte, megszűnőben van.
Az Art Fair kiállítói között jó néhány olyan galéria van, amely jelentős nemzetközi sikereket ért el. A szentendrei Erdész Galéria a XX. századi klasszikus modern művészet, az Európai Iskola alkotói és a világhírű magyar fotográfusok műveinek avatott népszerűsítője, a Dovin, illetve a Várfok Galéria is több mint két évtizede dolgozik, a Kieselbach Galéria, amelynek aukcióján 2006-ban 276 millió forintért kelt el Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című alkotása, a valaha legdrágábban eladott magyar kép, 2004-ben nyitotta meg kapuit. A Kálmán Makláry Fine Arts elsősorban a Franciaországba került magyar művészek munkáival foglalkozik, a Viktor Menshikoff Fine Art több fontos kiállítás szervezésében is részt vett Európa nagyvárosaiban. Immár hagyományosan részt vesz a vásáron a Párizsban és Tel-Avivban működő Gelerie le Minotaure és a londoni Gilden’s Arts – mindkettő nemzetközi öszszefüggésrendszerbe ágyazva mutatja be, illetve kínálja az érdeklődőknek a XX. század első felének magyar művészetét. Elsőként vesz részt a vásáron, önálló standon a bukaresti Colors Art Gallery.
A legutóbbi vásárnak komoly nemzetközi sajtóvisszhangja volt – mondja Galambos Sándor, akinél a mostani Art Fairre is bejelentkezett több mértékadó külföldi szaklap, például az Art Newspaper munkatársa, s aki a közös projekt megvalósításában is együttműködik külföldi szakemberrel, Simon Hewitt-tel, valamint gyűjtők is érkeztek és érkeznek a vásárra, egyre növekvő számban. Nyilván ennek is köszönhető, hogy a szervezők a program gazdagítására törekedtek elsősorban annak a tárlatnak a megrendezésével, amely a 20–30-as évekbeli orosz fotó terméséből válogat. Alexander Rodcsenko és kortársai nyolcvan műve eredeti negatívokról kézzel készített nagyítások formájában érkezik Budapestre a vásár négy napjára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.