Marad az ujjtörő rendőrtiszt luxusnyugdíja

2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába fokozta le a Fővárosi Bíróság hétfőn első fokon Vágó László nyugalmazott rendőr alezredest egy 2006. október 23-án összevert és megbilincselt férfi ujjának eltöréséért, ennek akkor sem lesz kihatása nyugdíjának összegére, ha a másodfokú bíróság esetleg helybenhagyja az ítéletet, s a lefokozás jogerőre emelkedik – derül ki a Belügyminisztérium által lapunk megkeresésére küldött válaszlevélből. A tárca sajtóosztályán kiemelték: „A leszerelt, nyugállományba került rendőr – hatályos jogszabályok alapján megítélt – nyugdíjának felülvizsgálatára a törvény nem ad felhatalmazást, így ehhez a Belügyminisztériumnak nincs eszköze.”
Egy lapunk által megkérdezett munkajogi szakértő szerint törvénymódosításra lenne szükség ahhoz, hogy ezen a helyzeten változtassanak. Hasonlóan a rokkantsági nyugdíjhoz, amelynek összegét a beteg állapotától függően felülvizsgálják, a nyugdíjazásuk után lefokozott katonák, rendvédelmi dolgozók járandóságának is módosíthatónak kellene lennie – mutatott rá a szakértő.
Eközben lapunk úgy értesült: megromlott egészségi állapota miatt mehetett nyugdíjba tavaly 38 évesen Vágó László, akit előzőleg soron kívül alezredessé léptettek elő. Információink szerint maga az érintett kezdeményezte egészségügyi kivizsgálását, amely 25 százalékos egészségkárosodást állapított meg. Így alkalmatlanná nyilvánították és nyugdíjazták. Mint arról beszámoltunk: Vágó 241 ezer forint nyugdíjat és hozzá 37,5 ezer forint szolgálati kiegészítést kap. Összehasonlításképpen: tavaly (amikor Vágó nyugállományba vonult) 88 ezer forint volt az átlagos öregségi nyugdíj Magyarországon.
Ismert: Vágó László rendőr alezredes rohamosztagát terheli a felelősség többek között Révész Máriusz fideszes országgyűlési képviselő és az azóta elhunyt Mó-
czár István öttusázó 2006. október 23-i összeverése, több ember szeme világának a kioltása, valamint egy vak fiatalember nyakon lövése miatt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.