Nem kívánatos személyek a politikában

Nem kívánatosak a magyar politikában azok, akik nemmel szavaztak a határon túli magyarok kettős állampolgárságára – fogalmazott tegnap a parlamentben Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. A 2004. december 5-i népszavazás kapcsán kiemelte: az idén is voltak olyanok, akik megtagadták a határon túli magyarok közösségét.

Vona Adrienn
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkoló volt Gyurcsány Ferenc győzelmi beszéde a 2004. december 5-i népszavazás után, amelyben azt üzente a határon túl élő magyaroknak, hogy nem sorstársaink – idézte fel Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a hat évvel ezelőtt elhangzott kormányfői felszólalást. A politikus azonban arról is említést tett, hogy a tavaszi parlamenti szavazás azt mutatja, a szocialisták is megváltoztatták álláspontjukat. Vadai Ágnes (MSZP) erre azt kiabálta, hogy „nem” – emlékezetes, az Országgyűlés május 26-án szavazott a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról. A tervezetre a Házban mindössze Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor MSZP-s képviselők voksoltak nemmel, Vadai Ágnes bár jelen volt, nem szavazott. „Sajnálom, szégyellem, hogy a parlamentben olyanok ülnek közöttünk, akik megtagadják a határon túli magyarok közösségét” – fogalmazott Navracsics Tibor.
A miniszterelnök-helyettes előtt Pálffy István (KDNP) idézte fel a hat évvel ezelőtti referendumot. – Másfél millió magyar nemmel szavazott arra a kérdésre, hogy megadjuk-e a kettős állampolgárságot – emlékeztetett Pálffy, hozzátéve: 2010 már az önrendelkezés éve, az országgyűlési választásokon ugyanis a magyarok megteremtették annak lehetőségét, hogy végbemenjen a magyar nemzet határok feletti újraegyesítése. A népszavazást megelőző kampányt felidézve Pálffy István azt is kiemelte, hogy „olyan nemzetellenes politika működött 2004-ben, mint 1956-ban, amikor magyarok maguk eresztették be az oroszokat”. A kereszténydemokrata politikus arról is beszélt, hogy meg kell alkotni a világot behálózó összmagyar regisztert. A képviselő szerint ennek létrehozását már jövőre el kell kezdeni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.