Nincs tb-támogatott vakcina

Egyetlen szezonális influenza elleni vakcina sem kapható jelenleg tb-támogatással a patikákban, pedig tavaly még két ilyen készítmény közül is választhattak a vásárlók.

2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a hazai gyártású, szezonális influenza elleni készítményt keresték legtöbben a patikákban. A gyártó Omninvest Kft. 2009-ben alig több mint ezerforint plusz áfáért szállította a gyógyszer-nagykereskedőknek. Az általunk megkérdezett patikákban tavaly 1295 forintért adták az oltóanyagot, ám akkor még járt hozzá tb-támogatás is, így csak 971 forintot kellett fizetniük a vásárlóknak.
Az idei szezonban azonban árat emelt az Omninvest, s már 1388 + áfát kér az oltóanyagért a gyógyszer-nagykereskedőktől. Az áremelés miatt a tb-támogatást is elvesztette, így a patikákban a tavalyi 971 forinttal szemben már körülbelül 1930-at kell fizetni érte.
– Valóban nem kértünk az idén tb-támogatást, mert tudtuk, hogy az csak a legolcsóbb termékhez jár – nyilatkozta Németh Zsolt, az Omninvest Kft. szóvivője.
Ha hozzászámoljuk a költségekhez azt is, hogy a háziorvos legfeljebb még egyszer ugyananynyit kérhet el a szer beadásáért, mint amennyit a páciens a patikában fizetett érte, akkor a tavalyi közel 2 ezer forint helyett az idén már majdnem 4 ezerbe kerülhet egy oltás.
Ugyanakkor az is igaz, hogy tavaly még csak kettő-, míg 2010-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése értelmében már háromkomponensű az oltóanyag – ami a gyártást is megdrágíthatja valamelyest –, azaz tartalmazza a szezonális vírusokon kívül az újinfluenza elleni összetevőt is. Így tehát annak, aki mind a szezonális, mind pedig az újinfluenza ellen be akarja magát oltatni, az idén elegendő csak egy vakcinát vásárolnia, amivel összességében még spórol is. Ha azonban valaki csak a szezonális vírus ellen szeretne védekezni, akkor is kénytelen a háromkomponensű vakcinát megvenni, amivel a tavalyihoz képest jelentősen emelkednek a költségei.
Tavaly az Omninvest-készítmény mellett egy másik gyártónak, a Novartisnak is volt tb-támogatott szezonális influenza elleni vakcinája. Ez lenne elvileg most az egyetlen, amely támogatással kapható. Ám egyik patikában sem hozzáférhető. Hávelné Szatmári Katalin, egy fővárosi gyógyszertár vezetője közölte: náluk sem kapható ez a készítmény. A nagykereskedő már többször is azt ígérte, hogy hamarosan hozzáférhető lesz, de egyelőre még nem tudott belőle szállítani. Pedig igény lenne rá. Vannak, akiknek ezt a készítményt írta fel az orvos, tőlük összegyűjtötték a recepteket, s értesítik őket, ha megérkezik az oltóanyag.
Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYI) nincs információja arról, hogy a Novartis készítménye miért hiányzik a patikákból. Az OGYI sajtóosztálya közölte, a termék elvileg kiskereskedelmi forgalomba hozható lenne, igaz, a gyártó által megjelölt tételre úgynevezett alaki hibás engedélyt adtak ki, de ez a gyógyszer a biztonságos alkalmazását nem veszélyezteti.
Vukovich Daniella, a Novartis vakcinaüzletágának magyarországi vezetője úgy tájékoztatott: „a Novartis Vaccines németországi Marburgban gyártott vakcináinak, illetve vakcina-alapanyagainak szállítása egyes esetekben késik. Ennek oka egy, a cég által önkéntesen, elővigyázatossági okokból elrendelt gyártásmegszakítás, amelyet egyes gyártási folyamatok felülvizsgálata során tapasztalt eltérések indokolnak. A már kiszállított vakcinák tekintetében semmiféle biztonságossági aggály nem merült fel. A legtöbb gyártási folyamat már újraindult, és a vállalat néhány héten belül visszatérhet a megszokott ellátás biztosításához.”
A veszélyeztetett lakossági csoportok – összesen 1,3 milliónyian – az idén is térítésmentesen juthatnak hozzá az Omninvest-gyártású influenzavakcinához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.