Nyugdíjmentő kormányterv

Január 31-ig térhetnek vissza a magánnyugdíjpénztárak tagjai az állami rendszerbe. Azoknak, akik a magánkaszszáknál maradnak, ezentúl le kell mondaniuk a munkáltatójuk által fizetett 24 százalékos nyugdíjjárulékról. Eközben a kormány támogatta a Fidesz korábbi javaslatát, miszerint a Költségvetési Tanácsot az Állami Számvevőszék elnöke, a jegybankelnök és az államfő egy delegáltja alkossa.

Csécsi László
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősödik a költségvetési tanács? A kormány támogatja, hogy egy erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanács (KT) jöjjön létre – közölte tegnap Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője hozzátette: a Fidesz 2006-ban javasolta, hogy a tanácsot az Állami Számvevőszék elnöke, a jegybankelnök és az államfő egy delegáltja alkossa, és a költségvetési törvény parlamenti vitájának megkezdéséhez szükség lenne az egyetértésére. (Tegnap egyébként a számvevőszéki és költségvetési bizottság támogatta a KT költségvetési támogatását csökkentő javaslatot. A fideszes Varga József indítványában a 835 millió forintból csupán 10 millió forintot hagyna a testületnél.) A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a monetáris tanács tagjait a jövőben a parlament gazdasági és informatikai bizottsága jelöli, így a monetáris tanács négy külső tagja február végi mandátumának lejárta után már a parlament dönt az új tagokról. (MN)


Várhatóan december közepén lép életbe a kormány által nyugdíjmentőnek nevezett törvénycsomag, melynek részleteit tegnap ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Mint elmondta, a nyugdíjpénztári tagoknak 2011. január 31-ig kell dönteniük arról, hogy visszatérnek-e az állami rendszerbe. A döntésüket csak azoknak kell jelezniük a kasszáknál, akik magánpénztáraknál maradnak, akik az állami nyugdíjat választják, azoknak nincs teendőjük, ők automatikusan visszakerülnek az államhoz.
A magánkasszákat elhagyó tagok megtakarításai február elsején áramlanak be a nyugdíjreform- és államadósság-csökkentő alapba.
– Ezeket az összegeket csak a nyugdíjakra vagy az államadósság csökkentésére lehet felhasználni – közölte Matolcsy György. A viszszalépésekből beérkező pénzekből jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot használ fel a kormány a nyugdíjak kifizetésére, a többi az államadósság csökkentésére megy. A magán-nyugdíjpénztári vagyon jelenleg 2700 milliárd forint. A miniszter kijelentette: a kormány hamarosan vizsgálatot indít, hogy megtudja, valóban megvannak-e a kasszáknál az emberek megtakarításai.
*
A miniszter szerint a váltással mindenki jól jár. A beérkező pénzeket egyéni számlákon tartják majd nyilván, így számon lehet tartani a befizetéseket, és a megtakarítást a tag halála esetén a családtagjai örökölhetik. Aki veszített a magánpénztári rendszerrel a gyenge hozamok miatt, annak a pénzét az állam úgy egészíti ki, mintha a befektetés követte volna az inflációt. Aki a pénzromlásnál magasabb hozamot ért el a kasszáknál, az a megtakarítás inflációt meghaladó részét készpénzben felveheti, és akár egy önkéntes pénztárban is elhelyezheti.
A tagok döntését minden bizonnyal jelentősen befolyásolja majd az a tény, hogy azok, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnak, a döntésük pillanatától nem részesednek a munkaadójuk által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjjogosultságból már nem részesednek, csak az önmaguk, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számlájukon. Ezenkívül a számlájukon jóváírják annak a 14 hónapnak a járulékát is, amelyet 2010. október és 2011. december között nem utal át a magánnyugdíjpénztárba a költségvetés. Ezt a döntést a miniszter azzal indokolta, hogy a munkaadók a járulékot nem a jövendőbeli nyugdíjakra fizetik, hanem a jelenlegi nyugdíjkiadások finanszírozására. – Márpedig a 2011-es állami nyugdíjrendszeren hatalmas rés tátong – jegyezte meg Matolcsy György. A járulékokból származó bevétel ugyanis 30 százalékkal, 900 milliárd forinttal kevesebb annál, mint amennyit ki kell fizetni a nyugdíjasoknak. A miniszter szerint ez az állapot tarthatatlan, a rendszer bevételi és kiadási oldalának egyensúlyba kell kerülnie.
A magánnyugdíjpénztárakat nemcsak az elvándorló tagok sodorhatják nehéz helyzetbe, 2012-től ugyanis a jelenlegi 4,2 százalékos működési költségeiket az állami rendszerhez hasonló szintre, 0,9 százalékra kell leszorítaniuk, és a vagyonkezelési díjukat is csökkenteniük kell: 0,8-ról 0,2 százalékra. A magánkasszákat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetségnek természetesen nem tetszenek a kormány elképzelései, a szervezet már napok óta sortűz alatt tartja a terveket. Tegnap például három újabb beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, és ezekben a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosítások megsemmisítését kérte. A szervezet szerint a pénztárválasztás szabadságáról szóló törvény sérti az emberi méltósághoz fűződő jogokat, mivel az átlépést csak egy irányban teszi lehetővé, a pénztári tagdíjak átutalásának felfüggesztését kimondó törvény pedig a visszamenőleges hatály miatt ellentétes a jogállamisággal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.