Orbán Viktort fogadta XVI. Benedek

Hírösszefoglaló
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap délelőtt magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban XVI. Benedek pápa Orbán Viktor miniszterelnököt. Ezt követően Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár fogadta a kormányfő, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője alkotta delegációt.
Az apostoli paloták San Damaso-udvarán, a svájci gárdisták sorfala előtt fogadta a miniszterelnököt a Pápai Ház prefektusa, majd a második emeletre kísérte. Innen a Raffaello festette lodzsákon vatikáni nemesemberek vezették egészen a pápai könyvtárszobáig. Itt köszöntötte és fogott kezet XVI. Benedek pápa Orbán Viktorral, akit személyesen kísért könyvtárszobája íróasztaláig. Az első szavakat a pápai íróasztalnál váltották: XVI. Benedek Magyarországról kérdezte a kormányfőt.
A magánkihallgatást a delegáció tagjainak bemutatása követte. A miniszterelnök bemutatta az egyházfőnek a Vatikánba őt elkísérő családját is: feleségét, Lévai Anikót és gyermekeiket. A kormányfő három magyar érmét adott át ajándékba a pápának, a katolikus egyházfő pedig az ő arcképét ábrázoló aranyérmet ajándékozott a magyar kormányfőnek. A pápai könyvtárszobából Orbán Viktor a szentszéki államtitkárságra ment, és a Tarcisio Bertonéval folytatott megbeszélésen a hivatalos delegáció többi tagja is részt vett. Ez volt az első alkalom, hogy a Vatikánban tanácskozó magyar kormánydelegációnak két teológus tagja van, és teológus végzettségű a szintén megjelent Győriványi Gábor szentszéki nagykövet is.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Tarcisio Bertone bíboros államtitkár áttekintette a vatikáni–magyar szerződés pontjait, és megállapodtak egy időtálló, távlatos szerződés előkészítéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.