Pergőtűzben a nyugdíjtervek

Zuhant a tőzsde, gyengült a forint, a héten 11 forintot drágult a svájci frank. Részben az elszabadult európai államadósságok, részben a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos tervek miatt történt mindez. A kormány tegnap este benyújtotta az erre vonatkozó törvénymódosító javaslatot, ami nem tartalmaz meglepetést.

Csécsi László
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abefektetők megrémültek a kormány nyugdíjterveitől. Az elemzők szerint a hazai parkett árfolyamait főképp az a bizonytalanság húzta a mélybe, hogy egyelőre nem látszik, milyen ütemben kívánja piacra dobni a kormány a magánnyugdíjpénztáraktól beérkező részvényeket. A pénztári vagyon jelenleg 2700 és 3000 milliárd forint közé tehető. Ennek az állománynak nagyjából a fele állampapír, egynegyede külföldi, további egynegyede pedig hazai részvény. A befektetői félelmeket az indokolja, hogy ha rövid idő alatt jelentős mennyiségű részvény jelenik meg a piacon, az árfolyamok összeomolhatnak.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ugyan megjegyezte, hogy a papírokat nem fogják rázúdítani a parkettre, hanem megfontoltan, egyenletesen teszik pénzzé azokat, a befektetők ugyanakkor abban már biztosak lehetnek, hogy jövőre fokozott eladói nyomás jellemzi majd a hazai részvénypiacot.
Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint a befektetők amellett, hogy a kedvezőtlen nemzetközi eseményekre reagálnak, a jövő esztendei magasabb részvénykínálatot és az ebből fakadó gyengülést is beárazzák.
*
Barta György, a CIB Bank elemzője úgy látja, hogy hiba lenne az árfolyam megrendülését teljes egészben a nyugdíjtervek nyakába varrni, hiszen Európában épp elég probléma gyengíti a tőkepiacokat. Az ír és a portugál adósságválság önmagában is olyan sokkot jelenthet, ami megindokolná a tőzsdei vérengzést. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a jövő héten jó eséllyel ismét emelkedésbe kezdenek a világ indexei, ám félő, hogy Magyarország a befektetők bizalmatlansága miatt ebből a hullámhegyből kimarad majd. A szakértő szerint a piacok elsősorban hosszú távú szerkezeti reformokat várnak, de egyelőre nem elégedettek a látottakkal.
Bár a forint elmúlt napokban tapasztalt mélyrepülését sokan a nyugdíjterveknek tulajdonítják, a lapunk által megkérdezett elemzők szerint a magyar fizetőeszközre tegnap inkább az eurózóna problémái gyakoroltak nyomást. Az euróért a reggeli órákban még kevesebb mint 278 forintot kellett fizetni, ám a délelőtt folyamán többször is 281 forint közelébe merészkedett az árfolyam. Lapzártánk idején az euróért 297,7 forintot adtak a nemzetközi kereskedésben. Bár a magyar fizetőeszköz utoljára két hónapja volt ilyen gyenge az euróval szemben, az elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a régió többi devizája is a forintéhoz hasonló pályát írt le. A svájci frank szintén az egekbe tört: a reggeli 207,6-os szintről néhány óra alatt 212 forint közelébe szaladt, míg az esti órákban pedig 210,5 forint környékén ingadozott az árfolyama. A forint gyengülése igazán akkor válik szembetűnővé, ha a frank egész heti teljesítményét vesszük szemügyre, hétfőn ugyanis 201 forintot ért a svájci fizetőeszköz, ami öt nap alatt 11 forintos emelkedést jelent.
A nyugdíjpénztári rendszer átalakítását a tőzsdére és a devizapiacra gyakorolt hatásán kívül is rengeteg kritika érte az elmúlt napokban. Horváth Lajos, a LIGA Szakszervezetek alelnöke például tegnap közölte: a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítását célzó tervek jelenlegi formájukban a nemzeti kockázatközösség szétzilálását eredményezik, és kényszerhelyzetbe hozzák az embereket. Mellár Tamás közgazdász pedig arra figyelmeztetett, hogy a kasszákban felhalmozott összeget teljes egészben az államadósság csökkentésére kellene fordítani. A közgazdász kritikája a kormány azon elképzelésének szólt, miszerint a befolyó pénzekből át lehetne hidalni az állami nyugdíjrendszeren 2011-ben tátongó 900 milliárd forintos hiányt.
A kormány tervei külföldön is erős visszhangra találtak. A Fitch Ratings egyenesen az ország leminősítéséről beszélt, míg néhány kisebb befektetési ház óva intette a partnereit a magyar piactól. Mások ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a hazánkban zajló folyamatok többek között az Európai Unió rugalmatlanságának köszönhetők. Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland elemzője londoni kommentárjában felidézte, hogy Magyarország, Lengyelország és több más kelet-közép-európai EU-tagállam engedékenységet kért a brüsszeli bizottságtól az általuk végrehajtott radikális nyugdíjreformok költségvetési terheire hivatkozva, ám az uniós hatóságok elvetették ezeket a kéréseket.
A tegnap benyújtott törvényjavaslat nem tartalmazott meglepetéseket a Matolcsy György nemzetgazdasági minszter által néhány napja felvázolt változásokhoz képest. A tagoknak 2011. január 31-ig kell eldönteniük, hogy a magánkasszájuknál szeretnének-e maradni, vagy visszatérnek az állami rendszerbe. Nyilatkozatot csak azoknak kell tenniük, akik ragaszkodnak a magánnyugdíjpénztárhoz. Nekik azonban nem árt tudniuk, hogy a döntésük után csak a 10 százalékos befizetésük kerül rá a nyugdíjszámlájukra, a munkáltató által fizetett 24 százalék az állami részhez adódik hozzá. Ez az összeg azonban nem járul hozzá a későbbi nyugdíjukhoz. A korábbi kijelentéseknek megfelelően az állami számlákon lévő összegek örökölhetők. Azok, akiknek a magánkasszáknál az inflációt meghaladó hozamuk volt, a pénzromlás feletti összeget készpénzben felvehetik, vagy önkéntes pénztárban helyezhetik el. Akinek a hozama nem követte a pénzromlást sem, annak számláját az állam úgy egészíti ki, mintha az elmúlt években az állami rendszerben lett volna. A benyújtott javaslat arról is rendelkezik, hogy a nyugdíjpénztárakból az állami kasszába juttatott pénzeszközök – például részvények, állampapírok – egy erre a célra létrehozott alapba kerülnek.

Rizikó. Soha nem látott szintekre emelkedett a tegnapi londoni kereskedés végére az ír, a spanyol és a portugál államadósság-törlesztési kockázat biztosítási díjszabása, másnéven a CDS-felár. A növekedés oka, hogy erősödtek a három leggyengébb pénzügyi helyzetű euróövezeti tagállam költségvetési és adóssághelyzetével kapcsolatos aggodalmak. A negatív piaci hangulatban meredeken emelkedtek Magyarország CDS-árazásai is – írta az MTI.

továbbiak a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.