Pert vesztett Somogyi

2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtó-helyreigazítási pert vesztett a Legfelsőbb Bíróságon Somogyi Zoltán, a Political Capital korábbi tulajdonosa a Debrecen Online-nal szemben a közelmúltban. Az MDF volt kampányfőnöke a január 19-én megjelent SZDF – avagy Dávid bárkája című írás miatt perelt. A cikkben az állt: „Kérdés persze, hogy miért érné meg Somogyinak a jól menő üzleti vállalkozást politikusi pályára cserélni? Csak nem a mentelmi jog miatt? (Dávidot ez mentette meg a büntetőeljárástól, de lehet hogy nem is ő, hanem a tanácsadója a lehallgatási botrányként elhíresült akció főkolomposa.)” A pert első és másodfokon még Somogyi nyerte. Az ítéletek szerint azt a valós tényt, hogy Somogyi az MDF kampányában szerepet vállalt, abban a hamis színben tüntette fel az internetes lap, mintha „ezt a büntetőeljárás elkerülése, a mentelmi jog megszerzése érdekében tenné”. Emellett a helyreigazítás szerint valótlanul állították, hogy Somogyi a lehallgatási botrány főkolomposa lett volna.
A jogerős ítélet ellen a debreceni önkormányzat lapjának internetes kiadója felülvizsgálati eljárást kezdeményezett. Végül a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és Somogyi Zoltán helyreigazítási keresetét elutasította. A napokban kézbesített írásbeli indoklás rámutat: ténykérdés Somogyi MDF-es képviselőjelöltsége, és hogy „szerepe volt a lehallgatási ügyben”, hiszen „a hanganyagot Dávid Ibolyával a lakásán hallgatták meg”. Az ezekből levont következtetés véleménynyilvánítás volt, amely nem szolgálhat helyreigazítás alapjául – hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság, amely egyúttal a 150 ezer forintos perköltség megfizetésére kötelezte Somogyit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.