Radicová fellélegezhet

Neszméri Sándor
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes a bizalmi válság a szlovák kormánykoalícióban. Azt követően, hogy a múlt héten a főügyészválasztáson hat képviselőjük az ellenzéki jelöltre szavazott, ami miatt Iveta Radicová kormányfő kilátásba helyezte lemondását, a koalíciós pártelnökök úgy döntöttek, megváltoztatják a házszabályt, és titkos helyett nyílt szavazás dönt majd a főügyész kilétéről, a főügyész megválasztását pedig obstrukcióval akadályozzák meg. Ennek megfelelően a főügyészválasztás tegnapi, második fordulója során a kormánykoalíciós képviselők csak átvehették a szavazólapokat, az urnába viszont nem dobhatták be. Így érték el, hogy egyetlen képviselőjük se szavazhasson az ellenzék jelöltjére. A taktika sikeres volt, az ellenzék jelöltje, a jelenlegi főügyész Dobroslav Trnka nem kapta meg a szükséges támogatást, így Iveta Radicová a posztján marad.
Az ellenzéki pártok és a politológusok többsége élesen bírálja a kormánypártok döntését és eljárását. Robert Fico, a Smer elnöke egyenesen alkotmánysértésről beszél, mondván, a képviselők „nem szavazhattak tudásuk és lelkiismeretük szerint”, amint azt az alaptörvény előírja, hanem „pártutasításra cselekedtek, ami megengedhetetlen, és ellentétes képviselői esküjükkel is”. A politológusok elsősorban azt bírálják, hogy a koalíció meg akarja szüntetni a titkos szavazást, ami szerintük „visszalépés a demokrácia útján”, de Miroslav Kusy nemzetközi hírű politológusprofesszor egyenesen azzal vádolja a kormányzó pártok elnökeit, hogy „a demokrácia helyett a pártokráciát erősítik”. A bírálatok ellenére a koalíciós pártelnökök már azt is eldöntötték, hogy a házszabályt, amely a titkos szavazást szabályozza, márciusban módosítják, a főügyészt pedig nyílt szavazással májusban választják meg.
Iveta Radicová bejelentette, december 14-én Pozsonyba látogat Orbán Viktor magyar kormányfő. A hírt Heizer Antal, Magyarország pozsonyi nagykövete is megerősítette azzal a magyarázattal, hogy Orbán Viktor Magyarország jövő évi EU-elnökségét előkészítő körútja kapcsán látogat Szlovákiába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.