Rákosi képe sokszoros áron kelt el

P. Szabó Ernő
2010. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden tétel elkelt a Pintér Aukciósházban hétfőn este a Soha többet! Harmadszor elnevezésű jótékonysági aukción, amelyen a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tulajdonában lévő szocreál alkotásokat árvereztek el a vörösiszap-katasztrófa károsultjai javára. A vásárlók között jelentős külföldi múzeumok és magángyűjtők is voltak. Óriási nemzetközi érdeklődés is mutatkozott a művek iránt: az Arab Emirátusoktól az Egyesült Államokig összesen huszonkét országból jelentkeztek. Az egyforintos, névleges kikiáltási áron induló Rákosi-fotó 80 ezer forintért kelt el, az iraki Kadhim Haydar műve, az Elmondott nekünk mindent, úgy, ahogy volt című kép 1,7 millió forintot ért.
A múlt hét végén megkereste az aukciósházat a BBC is, amely az árverés előzetes anyagát feltette a saját honlapjára – egy időre a leglátogatottabb közlemény volt. A Washington Post címlapon foglalkozott az eseménnyel, a Stern magazin egész oldalas összeállítást közölt az árverésről. Mától péntekig további klasszikus XX. századi, illetve kortárs művek kerülnek kalapács alá a Pintér Aukciósház karácsonyi árverésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.