Rekordokat döntenek a benzinárak

Dékány Lóránt
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem látott magasságba emelkedik az üzemanyagok ára holnap a hazai töltőállomásokon. A Holtankoljak.hu portál piacról szerzett értesülései szerint ugyanis a benzinért literenként 8, a gázolajért pedig 6 forinttal kell majd többet fizetnünk szerdától. Ezáltal a 95-ös benzin országos átlagára rekordmagasságra, literenként 354 forintra drágul, míg a dízel literje 341 forint körül alakul.
A Holtankoljak.hu arra emlékeztet, hogy idén – a hét közepétől érvényes árakat figyelembe véve – egy liter benzin összesen 40 forinttal drágult, a gázolaj ára pedig 45 forinttal emelkedett. A portál adatai szerint tavaly ilyenkor még csak 298 forint volt a 95-ös átlagára, miközben a dízel csupán literenként 276 forintba került. A legdrágább kutakon várhatóan 370 forint lesz a benzin ára, míg 368 forintba kerülhet a gázolaj.
– A jövő év első felében biztos, hogy ehhez hasonlóan magas, vagy ennél még valamivel magasabb árakkal kell szembenézniük a magyar autósoknak – mondta lapunknak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató igazgatója. Hozzátette, a kőolaj világpiaci ára másfél éves csúcsra jutott, ráadásul 2011-re a mainál hordónként 4-6 dollárral többe kerülő fekete aranyat becsülnek. Ezenkívül a forint/dollár árfolyam jelenlegi szintje is kedvezőtlenül hathat az üzemanyagok tarifájára a szakértő szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.