Súlyosbodik a belvízi helyzet

Hírösszefoglaló
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli belvízre kell számítani a télen; míg múlt héten 168 ezer hektárt, addig tegnap már 249 ezer hektárt borított belvíz. Ebből 136 ezer vetés-szántó, további 400 ezer hektár pedig vízzel teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) tegnap az MTI-vel. A 47 víztározóban már több mint 55 millió köbméter belvizet tárolnak. A folyókon is jelentős vízszintemelkedések kezdődtek, így 783 kilométernyi védvonalon van készültség.
Időszakosan enyhít a helyzeten a hét végi lehűlés, az elöntések nagy része várhatóan lefagy, a talaj azonban már telített, ráadásul a hét közepére a legveszélyeztetettebb területeken felmelegedés és további 10-20 milliméter csapadék várható.
A közlemény szerint a következő két napban a lehulló csapadék mennyisége a Felső-Duna vízgyűjtőjén eléri a 15–25 millimétert. Ugyanennyi várható a Zagyvától a Hernádig terjedő északi, illetve a Szamostól a Körösökig terjedő keleti vízgyűjtőkön is. Az előrejelzések szerint a legtöbb eső a Felső-Tisza és a Bodrog környékén lesz. A felmelegedés miatt a vízgyűjtők alacsonyabb részein felhalmozódott hó elolvad, és az újabb esők tovább ronthatják az árvízi és belvízi helyzetet. Belterületen jelenleg 130 település védekezik, 16 közülük harmadfokú készültséggel. Külterületen 11 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén rendeltek el belvízvédelmi készültséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.