Tito unokája szerb pártot alapított

Sebestyén Imre
2010. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kommunista pártot alapít Josip Broz. Pontosabban Joska Brozról van szó, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság és a Jugoszláv Kommunista Szövetség (JKSZ) örökös elnökének, Josip Broz Titónak az unokájáról, aki tegnap a kezdeményező bizottság küldöttségének az élén át is adta a szerbiai államigazgatási és önkormányzati minisztériumban a 12 ezer aláírást, amennyi az új politikai szervezet létrehozásához szükséges.
Egy kisebb felvonulást tartottak Belgrádban az aláírásokat szállítva a minisztériumba. Tito képeit, vörös zászlókat hordoztak. Az egyik transzparensen a következők álltak: „Amíg elvtársak voltunk, urakként éltünk, most urak vagyunk, s hogy élünk?” Ebből a transzparensből is látszik, hogy a kommunista párt alapítói a titói Jugoszlávia iránti nosztalgiára számítanak. A súlyos szociális helyzet ugyancsak gyarapíthatja a párt támogatóit. Az okmányokat jelképesen egy perccel 12 óra előtt nyújtották át.
Joska Broz nyilatkozatában kiemelte, pártjának célja, hogy viszszaállítsa a nép méltóságát, helyreállítsa a régi értékrendet, szorosabbra fűzze a kapcsolatokat a volt – titói – Jugoszlávia utódállamaival, és megbékítse a nemzeteket. Mindazokat felsorolta, ami a Nagy-Jugoszláviában megvolt, ami után az emberek sóvárognak, s amit a fiatalok csak hírből és megszépítve ismernek: a fiatalok ingyen tanulhatnak, aki dolgozni akar, az dolgozhat, a nyugdíjasok élvezhetik munkaéveik gyümölcsét, a betegek pedig ugyancsak ingyen gyógykezeltethetik magukat. A pártnak tagja lehet mindenki nemzeti, vallási hovatartozástól függetlenül, s nincs többé „partizán és csetnik” – hangoztatták. Bejelentették, hogy részt kívánnak venni a következő parlamenti választáson, amelyet legkésőbb 2012 tavaszán rendeznek meg.
A Tito vezette JKSZ-ből lett a Milosevics-féle szocialista párt, amely most részben szakítva múltjával a szerb kormánykoalíció tagja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.