Új szívet kapott a hatéves Máté

Új szívet kapott a hatéves Máté, akit közel háromnegyed éve műszíves kezeléssel tartottak életben. A donor sajtóinformációk szerint a berceli szánkóbaleset áldozata.

2010. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt, de a szíve tovább élhet. A szülők hozzájárulásával szervdonor lehetett az agyhalál állapotában lévő berceli kisfiúból – közölte Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, aki elmondta, hogy a gyermeken már nem lehetett segíteni. Hozzátette, az agyhalál állapotában lévő hétéves kisfiú bekerült a nemzetközi donációs körbe. A kisfiú a lánytestvérével együtt szombaton szenvedett balesetet a Nógrád megyei Bercelen. Szánkóval csúsztak egy autó elé, a jármű több méteren át tolta őket maga előtt. A baleset után a helyszínen összegyűlt tömegben lincshangulat alakult ki, egy arra haladó, a balesetben nem érintett autóst megütöttek, a járművet megrongálták. A rendőrség állandó jelenlétet biztosított a faluban. Időközben egy 52 éves berceli férfit elfogtak, de a csoportos garázdasággal gyanúsított emberek közül többen még mindig ismeretlen helyen tartózkodnak. A rendőrség közleménye szerint a gyermekeket elgázoló autót egy negyvenhárom éves szandai nő vezette, míg a helyiek közül többen is mást állítanak, igaz, vallomásuk némiképp ellentmondó. Szerintük részegen száguldozó terepralisok konvoja ütötte el a havas dombról az utcára kicsúszó kisfiút és kislányt. Utóbbi állapota egyébként súlyos, de stabil. Az altatásból már felébresztették, szüleit és testvéreit megismerte.


Sikeres szívátültetést hajtottak végre a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben azon a hatéves kisfiún, akit 264 napja műszívkezeléssel tartottak életben – közölte az intézmény. Hozzátették: a gyermek állapota a műtétet követően stabil, és az éjszakai órákban végrehajtott beavatkozásról a későbbiekben adnak tájékoztatást. Az intézetnél rákérdeztünk arra, hogy Máté kitől kapott szervet, ám ott azt közölték, hogy a törvények szerint a donor személyéről hivatalosan nem adhatnak tájékoztatást. Ami biztos, a szervet Magyarországon ajánlották fel. Sajtóinformációk szerint a donor a berceli szánkóbaleset áldozata.
A mostani volt az intézetben 2007-ben indult gyermekszív-átültetési program tizennegyedik beavatkozása, legutóbb egy ötéves kisfiún, Zsoltin hajtottak végre szívátültetést. Annak a gyermeknek augusztus 12-én volt a műtétje, 177 nappal azután, hogy műszívre került.
Emlékezetes, néhány hete a most új szívet kapott, akkor még donorra váró Illés Mátéval lapunk is készített riportot. Máté akkor éppen egy esztendeje szerepelt a hazai és egy ideje több külföldi transzplantációs várólistán. A kisfiú szülei és kezelőorvosai nagyon várták a donort, mert Máté már meglehetősen hosszú ideje élt műszívvel, fél év elteltével pedig a lehetséges szövődmények esélye növekedhet. A Gyermekszívközpontban dolgozó Szatmári András professzor akkor azt közölte, egy kölni gyermek 560 napig volt műszíven, de ez nem jelenti azt, hogy erre mindenki képes.
Lapunk megkereste a szívátültetésen most átesett kisfiú édesapját, Illés Tibor azonban türelmet kért. Röviden annyit mondott, hogy nekik most Máté a legfontosabb, a gyermekükkel szeretnének foglalkozni, a történtekről pedig majd később tájékoztatják a sajtót.
*
Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája a konkrét esettel kapcsolatban azt a tájékoztatást adta, hogy miután 2010. február 23-án értesítést kaptak a gyermek akut szívtranszplantációs várólistára helyezésről – belső eljárásrendjüknek megfelelően – még aznap értesítették a 22 magyarországi gyermek intenzív osztályt. Ezután még 7 alkalommal küldtek ilyen értesítést. Az ország 109 felnőtt intenzív osztályát, illetve a 23 európai szervcsere szervezetet is 3-3 alkalommal értesítették. Az első jelzést követően összesen 11 kiskorú potenciális donort regisztráltak Magyarországon, szerveikkel azonban csak 4 esetben valósult meg sikeres átültetés. Ez idő alatt 4 külföldi szervcsere szervezettől 8 esetben kaptak gyermekdonorszívről értesítést. Máténak azonban csak most sikerült megfelelő szervet találni.
Mihály Sándor, a szervkoordinációs iroda igazgatója lapunk kérdésére elmondta: nemzetközi összehasonlításban hazánkban továbbra is alacsony – körülbelül 5 százalék – a gyermekek részaránya az összes agyhalott donorhoz viszonyítva. Bár Európa fejlettebb részén ez az arány országonként nagymértékű eltérést mutat, általánosságban magasabb, mint hazánkban. Ebből a szempontból a legjobb mutatókkal az Amerikai Egyesült Államok rendelkezik, ott a gyermekek aránya 18-20 százalék. Mihály Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai gyermektranszplantáció alacsony esetszáma miatt a kismértékű változásokat óvatosan kell kezelni és az adatok alapján nem szabad rögtön tendenciákra következtetni. Arra a kérdésre, hogy változott-e az utóbbi időben azoknak a szülőknek a szervfelajánláshoz való hozzáállása, akik elveszítik gyermeküket, úgy felelt: általánosságban megfigyelhető, hogy a fiatalabb korosztályok sokkal tájékozottabbak ebben a kérdésben. Egyre többször ők maguk vetik fel a szervadományozás lehetőségét. Persze most is akadnak olyanok, akik mereven elutasítják, hogy az agyhalál állapotába került gyermekük donorrá válhasson.
Magyarországon egyébként a szervátültetéseknél az úgynevezett feltételezett beleegyezés elve érvényesül. Ez azt jelenti, hogy aki agyhalál állapotába kerül, és életében nem tiltakozott írásban az Országos Transzplantációs Nyilvántartásban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, annak szervei eltávolíthatók és felhasználhatók transzplantációs célra. A hozzátartozókat ilyen esetben a kezelőorvosnak csupán tájékoztatnia kell, elvileg nincs szükség a beleegyezésükre. Ha azonban a rokonok tiltakoznak, akkor azt általában figyelembe veszik az orvosok, s lemondanak a szervek kivételéről. Más a helyzet a kiskorúaknál, az ő szerveiket csak a szülő vagy a törvényes képviselő írásos hozzájárulásával lehet felhasználni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.