Újra sokkolni fog a WikiLeaks

Munkatársunktól
2010. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország segített az al-Kaidának Irakban, az Egyesült Államok pedig a Kurdisztáni Munkapárt (PKK) gerillái mögé állt – lesz olvasható állítólag a WikiLeaks várva és félve várt dokumentumaiban, legalábbis az al-Hajat így tudja. A Londonban szerkesztett szaúdi lapnak egy WikiLeaks-munkatárs azt mondta, hogy szükségük van törökül beszélő segítőkre, mert így többet tudhatnak meg Ankara iraki szerepéről és EU-tagjelöltségéről. Más dokumentumok szerint az amerikaiak a PKK tagjait szabadságharcosoknak nevezték, és fegyverrel is ellátták őket, miközben Washington 1979 óta hivatalosan terrorszervezetnek tartja a független Kurdisztánért harcoló csoportot.
Az ugyan nem biztos, hogy az al-Hajat története valódi, de az amerikaiak attól tartanak, hogy ehhez hasonló sztorik derülnek majd ki, ha valóban megnyílik a WikiLeaks adatbázisa, várhatóan napokon belül. Emiatt gőzerővel dolgozzák fel a diplomáciai dokumentumokat az amerikai nagykövetségeken. Egy nappal korábban az amerikai kormány felhívta a figyelmet arra is, hogy várhatóan olyan munkaanyagok kerülnek majd fel a világhálóra, amelyek nem végleges változatok, így egyes esetekben sértő megállapítások szerepelhetnek bennük, ám ezeknek nem szabad befolyásolniuk a szövetségesi viszonyt.
A diplomáciai életet hetek óta lázban tartó levélcsomag állítólag a legutóbbi WikiLeaks-anyag hétszerese lesz, azaz akár az egymillió oldalt is elérheti a terjedelme. Most az amerikai nagykövetségek alkalmazottai épp a tűt keresik a szénakazalban, azaz a 2006 és 2009 közötti levelezéseket és beszámolókat, háttéranyagokat ellenőrzik, hogy felkészülten válaszolhassanak szövetségeseiknek, ha azok rákérdeznek a WikiLeaks-dokumentumokban szereplő kitételekre. A CNN-nek nyilatkozó tisztviselő szerint a helyzet nagyon súlyos, hiszen a beszámolók akár az Egyesült Államok nemzetközi hitelét is megkérdőjelezhetik, hagyományos diplomáciai csatornák szűnhetnek meg, és egyes hírforrások is elhallgathatnak, esetleg a nekik dolgozó személyeket meg is ölhetik. A Pentagon egy külön 100 fős bizottságot létesített, hogy a WikiLeaks-ügy hatásait korlátok közé szoríthassák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.