Védelem a rászorultaknak

Ilyenkor, a téli hónapok előtt van talán a legnagyobb szükség az állam által nyújtott szociális támogatásokra. A kormány döntésének jóvoltából a jövő év közepéig biztosan fennmarad a gázár- és távhőtámogatás az eddigi rendszer szerint. Ugyancsak a legkiszolgáltatottabbakon segít az ármoratórium fenntartása a legkevesebb gázt fogyasztó háztartások körében.

Dékány Lóránt
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felerősödik a szociális háló szerepe a hidegebb hónapok beköszöntével. Írásunkban összegyűjtöttük, milyen állami segítségre számíthatnak azok, akik a leginkább rászorulnak. Nő például januártól a gázárhoz kapcsolódó szociális támogatások köre. Ezt a célt szolgálja ugyanis elsősorban a jövő évtől bevezetendő sávos lakossági tarifa. Ez alapján az évi 1200 köbméternél kevesebb fűtőanyagot felhasználó háztartások számára januárban nem emelkedik a gáz ára. De az évente 1200 és 1500 köbméter között fogyasztóknak is csupán 0,7 százalékos lesz a drágulás. – Ezzel a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő fogyasztók számára államilag garantált védelmet lehet teremteni – mondta ennek kapcsán Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára az Inforádió egyik e heti műsorában. Hozzátette, így a gázfogyasztó háztartások 57 százalékánál nem változik a tarifa januárban, míg további 9-10 százalékuk is csak minimális növekedést tapasztal majd a számla végösszegét illetően.
Az e feletti kategóriában – vagyis az évi 1500 és 2000 köbméter között fogyasztó háztartásoknál – 4,5, 2000 és 2500 köbméter között 6,1, 2500 és 3000 köbméter között 7,1, 3000 és 3500 köbméter között 7,8, e fölött pedig 9,3 százalékkal nő a gáz ára az egyetemes szolgáltatásban.
További kedvezményt kapnak a nagycsaládosok, akik besorolását úgy határozzák majd meg, hogy gyermekenként évi 200 köbméter fogyasztást levonnak.
– Rendkívül pozitív változás, hogy a kormány figyelembe veszi: a nagycsaládosok több gázt fogyasztanak, így a gyermekek után magasabb támogatásban részesülnek – nyilatkozta lapunknak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára. Kardosné Gyurkó Katalin hangsúlyozta, a támogatásra azért van szükségük, mert a kisebb gyermekekkel egész nap a lakásban kell tartózkodni, és a hőfokot magasabbra kell állítani. Mint mondta, a lakás alapterülete is nagyobb a több gyermekkel rendelkezők esetében, így a fűtésszámlák óhatatlanul magasabbak.
Mindezen felül változatlan feltételek mellett fennmarad a jövő év közepéig a gáz- és távhő-támogatási rendszer. Ezt a Bajnai-kormány csak idén júniusig tartott volna fenn, ám az új kormány meghoszszabbította annak elérhetőségét. A kompenzációra azok jogosultak, akiknél havonta az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, ami jelen esetben 57 ezer forintot jelent. Ebben a kategóriában köbméterenként 26,2 forint támogatást kapnak a gáz- és megajoule-onként 1,7 forintot a távhőfogyasztás esetében. Állami segítséget kaphatnak még a havi 57 ezer forint és 71 250 forint közötti – egy főre jutó – jövedelemmel rendelkező háztartások. Nekik a gáznál köbméterenként 9,5 forint jár, míg a távhőnél megajoule-onként 0,7 forintot kaphatnak.
Bencsik János ugyanakkor korábban jelezte, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának feladatai között szerepel a szociális gázártámogatás átalakítása. Mint fogalmazott, módosítani kell a jelenlegi lakásfenntartási támogatási rendszeren, azt ki kell szélesíteni, hogy ha megszűnik a jelenlegi kompenzációs szisztéma, a rászorulók akkor is biztonságban érezhessék magukat. Tehát az államtitkár szavai szerint a legkiszolgáltatottabbak esetében az alacsony fogyasztáshoz kötődő árkedvezmény jelent elsősorban segítséget. Ehhez pedig a továbbiakban a jövedelmi viszonyokhoz, a háztartásban élők számához és az általuk használt ingatlan méretéhez viszonyítva egy széles körű lakásfenntartási támogatási rendszer lép majd be.
Jelenleg ugyanis a települési önkormányzat háromféle jogcímen nyújthat lakásfenntartási támogatást: alanyi jogon, normatív alapon, illetve méltányosságból. Alanyi jogon annak a személynek jár a juttatás, aki adósságkezelési szolgáltatásban részesül, vagyis annak, aki nem tudja fizetni lakáshitelét.
Normatív alapon pedig az kaphat támogatást, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 42 750 forintot. Akad még egy támogatási forma, a méltányossági juttatás, amely esetében a települési önkormányzat rendeletben határozza meg a helyi lakásfenntartási támogatás jogosultsági feltételeit, eljárási szabályait és a támogatás összegét. Arról, hogy jövő évben hogyan módosulnak a lakásfenntartási támogatás megállapítására vonatkozó szabályok, a szociális államtitkárság nem adott lapunknak tájékoztatást. Annyit közöltek csupán, hogy az erre vonatkozó törvényjavaslat kidolgozása folyamatban van, és a beadvány várhatóan december elején kerül a parlament elé.
Azonban mint arról már beszámoltunk, egy korábbi törvénytervezet szerint a normatív támogatásra az a személy lenne jogosult, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 százalékát, szemben a korábbi 150 százalékkal, és a háztartásban élők egyikének sincs vagyona. Magasabb támogatásban részesítenék a gyermeküket, illetve gyermekeiket egyedülállóként nevelőket. A rendelkezésre álló 42,5 milliárd forintból a jövedelemstatisztikai adatok alapján 906 ezer háztartás lehet támogatni. A támogatás egy hónapra jutó összege nem lehet kevesebb 2500 forintnál.
Jelenleg a lakásfenntartási támogatás a lakásfenntartás elismert havi költségének harminc százaléka abban az esetben, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 14 250 forintot. Az említett támogatás nemcsak pénzbeli, hanem természetbeni szociális ellátásként is nyújtható. Ilyen esetben tüzelői segélyt adhat az önkormányzat, vagy kifizetheti a közüzemi díjakat, esetleg tüzelőt biztosít.
Nyitrai Imre, a szociális-, család- és ifjúságügyi tárca helyettes államtitkára korábban úgy fogalmazott a Magyar Nemzetnek: a támogatást a jövőben elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában nyújtaná az állam. Ez például előfizetéses közüzemi óra felszerelését jelentené, vagy azt, hogy az önkormányzat támogatásként nem készpénzt adna, hanem fizetőkód segítségével egyenlítené ki a számlát. A helyettes államtitkár hozzátette: a szolgáltatókkal ez ügyben mielőbbi megegyezésre törekszenek. A kabinet a jövőben azokat a kiadásokat helyezné előtérbe a lakásfenntartással összefüggésben, amelyek megfizetésének elmaradása nagymértékben veszélyeztetheti a kérelmezők lakhatását.
Most a leginkább rászoruló családok az önkormányzat jegyzőjénél kérhetik a védett fogyasztóvá nyilvánításukat. Ebben az esetben az adott háztartásnál a téli hónapokban nem kapcsolható ki az energiaszolgáltatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.