Vége a nyugdíjbefizetések tőzsdére vitelének

2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korózs Lajos volt szocialista szociális államtitkár alapvetően írta át napjaink történelmét. Azzal állt elő, hogy a magánnyugdíjpénztárakba való belépés nem volt kötelező a Horn-kormány óta. Szerinte merő érzéki csalódás volt több millió ember részéről, hogy kénytelenek voltak belépni valamelyik pénztárba. Vajon hihetünk-e Korózsnak? Ebben már bizonytalanok vagyunk. Inkább arra tippelünk, a gyakori frontátvonulások megviselhették a koncentrálóképességét. Hiszen ha igaza lenne, ez azt is jelentené, hogy saját pártjának a magánnyugdíjpénztárakért vívott hősies küzdelmét verné keresztbe. Ha ugyanis valami nem kötelező, nem lehet megszüntetni. Vagyis a polgári kormányt ért vádak alaptalanok, miután nincs változás: eddig is fakultatív volt a magánpénztárakhoz csatlakozás és eztán is az lesz. Láss csodát: Korózs tehát megvédi a kabinetet.
Csakhogy jelen állás szerint nem minden szocialista politikus osztja Korózs kolléga nézeteit, és olyan forradalmi hevülettel támadnak, hogy Szamuelyék örvendezhetnek valahol a pokolban. Nem is lenne ezzel különösebb gond, ha érvekkel csatáznának és nem pusztán ijesztgetéssel, apokaliptikus víziók felfestésével. Érvek azonban nincsenek, csak ordibálás a legváltozatosabb hangerővel a fülsiketítőtől a dobhártyarepesztőig. Kizárólag a zsigeri félelemre, a szocializmus évtizedei alatt az idegekbe ivódott egzisztenciális bizonytalanságra próbálnak építeni. Márpedig a nyugdíjjal kapcsolatos aggodalmakat illik komolyan venni a kiszolgáltatottsághoz szoktatott polgárok körében. Mérvadó értelmiségiek mondják: egyszerűen csak meg kellene nyugtatnia a kormánynak az embereket, hogy megvan a pénzük, és meg is lesz. És éppen azért nem vész el, mert ha amellett döntenek, az állam fogja kezelni, s nem valami szocialista csúcskáderek által menedzselt magáncég. Ez a fő kérdés, a többi csak ködösítés. Az embereket kizárólag az foglalkoztatja, nem prédálták-e el a nehezen megkeresett forintjaikat. Mert a szocialista magánkasszaként működő cégekről nemigen lehet tudni, mit tennének vajon, ha már holnap ki akarna szállni mindenki, és kérné a jogosan járó ellátmányt. Olyan számítások is készültek, hogy 220 milliárd forintot költöttek a magánpénztárak 65 milliárd kitermelésére. Mi több, kiderült, hogy a garanciaalap csupán tizenkétezer főre elegendő összeget tartalmaz. Vagyis minden arra mutat: a magánpénztárakra szorított emberek nem alaptalanul aggódnak. Ebből azonban az is nyilvánvaló: nem az állam közbeavatkozása miatt fő a családok feje, hanem a magánpénztárak kérdéses szavahihetősége, az általuk a világ tőzsdéire vitt havi befizetések kockázatos sorsa, illetve a szocialista érdekkörök kiszámítható megbízhatatlansága okozza az álmatlan órákat. Mindezt az ellenzék úgy állítja be, mintha a kormány generált volna idegességet. Emiatt fontos a T. Ház által elfogadott politikai nyilatkozat, amely az állami rendszerbe átlépő magánpénztári tagok teljes körű védelméről rendelkezik.
Nem szerencsés viszont, hogy azt mondjuk az állami nyugdíjrendszerre: felosztó-kirovó. Aki nem a nyugdíjszámítási metódusok megszállottja, annak ez a kifejezés nem mond semmit. Pöffeszkedő adminisztrációs aurája miatt inkább ellenszenves. Olyan, mintha egyfajta gyanús kiosztó-megrovó szisztéma lenne némi fenyítési mellékzöngével. Miért nem azt hangsúlyozzák, ami legbensőbb lényege? Hogy ez szolidaritáson alapuló nyugdíjrendszer. Amelyben nemcsak a befizetett pénzösszegek számítanak, hanem a társadalmi összetartás. Hiszen aki kevesebbet gyűjtött össze idősebb napjaira, azt sem hagyja a közösség a létminimum alatt nyomorogni. Hogy ez nem így volt az álbaloldali kurzusok alatt, és a nyugdíj sokszor csak az éhenhaláshoz volt elegendő? Egy okkal több, hogy megtöltsük ismét tartalommal, visszaadva eredeti értelmét, és visszahelyezzük jogaiba a szolidaritásalapú rendszert. Másrészt nem azzal kellene érvelni, hogy az előző kormány által lepusztított költségvetésnek szüksége volt rá. Dehogyis. Még úgy tűnhetne, hogy a kabinet tényleg rá akarta tenni mancsát a pórnép nyugdíjára. Holott az állam önös érdeke inkább ott érhető tetten, hogy nem lenne jó, ha a bedőlő vagy csak elégtelen nyugellátást nyújtó magánpénztárakban csalódott polgárokra költségvetési forrásokat kellene később fordítani. Tulajdonképpen Isten ujja, hogy a nyugdíjkérdés terítékre került. Így meg lehet akadályozni a további herdálást és a tőzsdei szerencsejátékot a befizetésekkel. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete illetékese nem véletlenül nyilatkozta: összességében rosszabbul jártak azok, akiknek magánnyugdíjpénztárban volt eddig a pénzük. Természetesen senki felelősen viselkedő emberfiának nem lehet érdeke a magánnyugdíj körüli hisztériakeltés. Az azonban elgondolkodtató, amikor az egyik legnagyobb pénztárszövetség vezetője szerint nincs probléma azzal, hogy ők négyszázalékos kezelési díjat számolnak föl, amikor még a bankok másfél százalékos költségbeszámítását is sokalljuk. Érdekelne minket: vajon mennyi pénzt fizettek az APEH-nek a magánnyugdíjpénztárak? Hiszen a kötelező magánpénztár-választás óta az adófizetők megdolgozott forintjaiból fenntartott adóhatóság kezeli, utalja át – közpénzen! – a befizetéseket, amelyek a pénztárak, illetve tulajdonosaik tőkéjét gyarapítják.
Elsikkadt, hogy az Egyesült Államokban alkotmányellenesnek nyilvánította egy kijelölt alkotmánybíróság a magán-egészségbiztosítási pénztárakra való állami kötelezést. Hogyhogy nem volt egy szava sem a hazai Alkotmánybíróságnak a Horn-kormány abszurd magánnyugdíjpénztárra kötelezése ellen? Főként annak ismeretében érthetetlen ez, hogy a ballib jajveszékeléssel siratott rendszert Európa egyetlen országában sem merték bevezetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.