Lejtőn a tőzsdék

Nagyon alacsony forgalom mellett 157,14 pontos, 0,73 százalékos csökkenéssel, 21 296,46 ponton zárt tegnap a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. Vegyesen teljesítettek a vezető részvények.

Munkatársunktól
2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérsékelt, alig 6,2 milliárd forint volt tegnap a részvénypiac forgalma, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. A Budapesti Értéktőzsde indexéhez hasonlóan tegnap a nyugat-európai értéktőzsdék is gyengültek. Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője az MTI megkeresésére elmondta: alacsony forgalom mellett kevés esemény volt a pesti kereskedés során. A Mol szépen emelkedett, az OTP pedig esett. Ez utóbbival kapcsolatban kifejtette: ugyan nem volt pánik a Fitch Ratings hitelminősítő OTP oroszországi leányvállalatát érintő leminősítését követően, de egy-két befektető mégis az eladás mellett döntött, és ezeket az ajánlatokat nem tudta felszívni a piac. A Fitch Ratings három magyar bank, az OTP, a CIB és a K&H Bank adósi besorolásán rontott tegnap.
Pap Attila, a Quaestor üzletkötője szerint továbbra is unalmas, forgalom nélküli kereskedés volt a Budapesti Értéktőzsdén. A nap nyerteséről, a Molról szólva elmondta, hogy egész nap kereslet volt a papír iránt. Az előző, 2009-es év végén is volt egy kedvező záróbeállítás a Mol árfolyamában és emiatt a szakértő úgy véli, hogy ma akár a 21 ezer forintot is elérheti a papír értéke. Az OTP napi teljesítményével kapcsolatban hozzátette: a bank papírjainak árfolyama folyamatosan amortizálódik. A külföldi piacokról szólva kiemelte, hogy a New York-i ipari részvényekkel telített DJIA tőzsdeindex decemberben már több mint öt százalékkal emelkedett.
A hazai piacon a Mol árfolyama 1,7 milliárd forintos forgalomban, 175 forinttal, 0,85 százalékkal, 20 775 forintra erősödött. Az OTP-részvények ára 2,03 százalékkal, 5016 forintra csökkent, a forgalom itt 3,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 0,58 százalékkal, 513 forintra esett, a Richter papírok árfolyama pedig 660 forinttal, 1,53 százalékkal, 42 500 forintra gyengült. A kisebbik szektortárs, az Egis 13,7 millió forintos forgalom mellett 125 forinttal, 0,63 százalékkal, 20 085 forintra drágult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.