Túlzások és hisztéria médiaügyben

Hazánk – mely az Európai Unió soros elnöki tisztségét készül átvenni – hírnevének kimondottan rosszat tesz, hogy a médiatörvény kapcsán hetek óta össztűz alatt áll.

Bodacz Balázs
2011. 01. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felsorolni is nehéz volna, hogy az elmúlt hetekben hány külföldi politikus, ilyen-olyan szakmai szervezet és sajtóorgánum támadta az Orbán-kormányt a karácsony előtt elfogadott médiatörvény miatt. A felzúdulás minden formájára jellemző volt, hogy a kritikusok konkrétumok említése nélkül beszélnek Magyarország szélsőjobbra tolódásáról (Die Welt: Führerstaat Ungarn) vagy éppen a hazai politika keleti típusú önkényuralmi törekvéseiről (Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Reutersnak: Lukasenko mellett Orbán Viktor a másik európai diktátor).
A valóság azonban az, hogy a médiarendszer újraszabása kapcsán elhangzott vádak rendre olyan rendelkezéseket kifogásolnak, amelyek az EU tagállamainak jórészében megtalálhatók. Van azonban a kifogásoknak olyan része is, amely valótlanságokat tartalmaz. Az Európai Bizottság a napokban kérte Magyarországtól a törvény hivatalos angol fordítását. Ennek elolvasása után világossá válhat, hogy a szabályozás összhangban van-e demokratikus normákkal. Ha a bizottsági vizsgálat azt igazolja, hogy valótlanok voltak a hazánkat ért vádak, akkor sem valószínű, hogy bárki is bocsánatot kérne hazánktól az érdeksérelmekért.
Bővebben a 3., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.