A HuMusz szerint csalás a biozacskó

2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte kivétel nélkül szemfényvesztésen alapulnak a Magyarországon forgalomba kerülő, biológiai úton lebomló zacskók: a szokásos műanyagok mellett különböző katalizátoranyagokat tartalmaznak, amelyek hatására a műanyag láncok gyorsabban szétesnek, de szó sincs mikroorganizmusok általi, szerves lebomlásról – állítja Graczka Sylvia, a HuMusz Szövetség kommunikációs vezetője.
– Valóban léteznek természetes alapanyagokból – például burgonya- vagy kukoricakeményítőből – készülő zacskók, amelyek elvileg teljesen képesek lebomlani. De a Magyarországon forgalomban lévő bioszatyrok jelentős része nem ilyen – hangsúlyozta Graczka Sylvia. Elmondása szerint ez utóbbiak adalékai ráadásul veszélyesek az egészségre, és a szelektív gyűjtést is beszennyezik; az újrahasznosítók pedig folyamatosan panaszkodnak emiatt. Mint mondta, házi kísérleteket is végeztek, hogy az elvileg kilencven nap alatt lebomló zacskók valóban szétesnek-e, de szó sincs ilyesmiről. Graczka Sylvia szerint egyszerű adótechnikai megfontolások állnak az áruházláncok biozacskó-forgalmazása mögött: a termékdíjtörvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy ha a kibocsátott szatyrok egynegyede ilyen, nem kell termékdíjat fizetni a fennmaradó háromnegyedre sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.