Szinte kivétel nélkül szemfényvesztésen alapulnak a Magyarországon forgalomba kerülő, biológiai úton lebomló zacskók: a szokásos műanyagok mellett különböző katalizátoranyagokat tartalmaznak, amelyek hatására a műanyag láncok gyorsabban szétesnek, de szó sincs mikroorganizmusok általi, szerves lebomlásról – állítja Graczka Sylvia, a HuMusz Szövetség kommunikációs vezetője.
– Valóban léteznek természetes alapanyagokból – például burgonya- vagy kukoricakeményítőből – készülő zacskók, amelyek elvileg teljesen képesek lebomlani. De a Magyarországon forgalomban lévő bioszatyrok jelentős része nem ilyen – hangsúlyozta Graczka Sylvia. Elmondása szerint ez utóbbiak adalékai ráadásul veszélyesek az egészségre, és a szelektív gyűjtést is beszennyezik; az újrahasznosítók pedig folyamatosan panaszkodnak emiatt. Mint mondta, házi kísérleteket is végeztek, hogy az elvileg kilencven nap alatt lebomló zacskók valóban szétesnek-e, de szó sincs ilyesmiről. Graczka Sylvia szerint egyszerű adótechnikai megfontolások állnak az áruházláncok biozacskó-forgalmazása mögött: a termékdíjtörvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy ha a kibocsátott szatyrok egynegyede ilyen, nem kell termékdíjat fizetni a fennmaradó háromnegyedre sem.
Pedig Magyarral foglalkozni KELL!