Fradi-pálya: megindult az eljárás

Büntetőeljárás indult a Fradi-pálya elmaradt felújítása miatt, amellyel a magyar államot 1,2 milliárd forint kár érhette. A nyomozás Budai Gyula feljelentése alapján indult, aki szerint a vagyonkezelő két volt vezetőjét, a Sukoró-ügyből is ismert Tátrai Miklós–Császy Zsolt kettőst terhelheti büntetőjogi felelősség.

2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt nyomozást rendelt el kedden a Fővárosi Főügyészség a Fradi-pálya privatizációs szerződése ügyében – tájékoztatta a Magyar Nemzetet tegnap Skoda Gabriella főügyészségi szóvivő. Hozzátette: az eljárás lefolytatására a Nemzeti Nyomozó Irodát jelölték ki. A szóvivő emlékeztetett: a nyomozás elrendeléséről Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost is értesítették, aki március 25-én a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést az ügyben, név szerint Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV volt jogtanácsosa ellen. A kormánybiztos álláspontja szerint „jogszabályon alapuló kötelezettségeik megszegésével, biztosítékok nélküli szerződéskötéssel” 1,2 milliárd forint plusz áfa kárt okozhattak a magyar államnak. A feljelentésben Budai emlékeztetett: a Fradi-pálya néven ismert ingatlanokat megvásárló Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. a 2008 áprilisában aláírt szerződésben vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben, a nemzetközi labdarúgó-szövetségek előírásainak megfelelően felújítja. Azonban a cég ezt a kötelezettségét nem teljesítette. Ráadásul a szerződésben a vagyonkezelő javára semmilyen biztosítékot nem kötöttek ki arra az esetre, ha a vevő 2010 áprilisáig nem végez a beruházással.
Az elszámoltatási kormánybiztos szerint Tátrai és Császy megsértették az MNV Zrt. szervezeti és működési szabályzatát, amely szerint kötelesek mindenkor az általában elvárható gondossággal és szakértelemmel, a társaság érdekeinek figyelembevételével, a hatályos jogszabályok és a társaság hatályos belső szabályzataiban foglaltak, valamint vezetőjük utasítása szerint eljárni. Például az MNV vezérigazgatója nem ragaszkodott a szerződésben foglalt tartozások kielégítéséhez, és a tulajdonjog-átruházáshoz való hozzájárulást pusztán a vételár hiánytalan megfizetéséhez kötötte.
Budai Gyula után pár nappal az MNV Zrt. is feljelentést tett az ügyben. Ők is úgy vélték: a stadionfelújítás többek között azért nem teljesült, mert a szerződésben nem volt semmilyen biztosíték az MNV Zrt. javára, amely érdekeltté tehette volna a vevőt felújítás végrehajtásában. A vagyonkezelő szerint súlyos felelősség terheli az MNV korábbi vezetését, különösen a szerződés aláíróit és az értékesítési eljárás felügyelőit.
Tátrai Miklós egy napokban közzétett levelében rágalomnak minősítette az egész történetet, mert szerinte senkit sem ért kár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.