Huszonkét személyt érint a semmisség

2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalapozott gyanú nélküli letartóztatások, nem rendszeresített vadászpuskák és gumilövedékek, azonosítók hiánya, kérdéses hitelességű rendőri jelentések – így összegezhető a Legfőbb Ügyészség 2006 őszéről tegnap nyilvánosságra hozott jelentése. Kiderült, 22 embert érint a Balsai István (Fidesz) javaslatára elfogadott semmisségi törvény, vagyis ennyien vannak, akiket kizárólag rendőri jelentések és tanúvallomások alapján ítéltek el. Ezek közül egy ügyben látta indokoltnak az ügyészség perújítási nyomozás elrendelését. A dokumentum leszögezi: a 2006. őszi rendőri jelentések hitelessége nagymértékben megkérdőjeleződött.
Egy esetben vetődött fel annak a gyanúja, hogy a sün alakzatot az elfogott személy bántalmazásának megkezdése után (annak eltakarására – a szerk.) állították fel, ám az azonosítók hiánya miatt azt sem tudták kideríteni, mely egység tagjairól van szó. Megállapították, az azonosítók mellőzését lehetővé tevő országos főkapitányi utasítás ellentétes volt magasabb szintű jogszabályokkal. Ám a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazásokhoz kapcsolódó bűnsegélyt, illetve bűnpártolást nem tartották megalapozottnak, mivel a rendőrségnél 2006 ősze előtt sem viseltek a bevetési ruházaton azonosítót.
A jelentés emlékeztet: a rendőrség által bevetett sörétes vadászpuskák, gumilövedékek nem voltak rendszeresítve. Egy fegyverszakértői jelentés szerint a rendőröket egy régebbi, gyengébb hatásfokú lövedékkel oktatták, mint amilyennel lőttek. Így a különbözőségét nem ismerő személyek büntethetősége kizárt. Egy rendőr ellen emeltek vádat, aki gumilövedékkel 2-3 méterről súlyos sérülést okozott valakinek, de őt is felmentette a bíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.