Mégis épülhet kaszinó a határ menti Bezenyén

Úgy tűnik, mégis épülhet kaszinókomplexum hazánkban, ha nem is Sukorón és nem is kiemelt állami beruházásként. Bezenye és a környékbeli települések ugyanis több mint egy évtizede dédelgetik az álmot a megakaszinó tervének megvalósulásáról. Az Eurovegas névre keresztelt, kaszinót és rendezvényközpontot magába foglaló, ötmilliárd eurósra becsült beruházás befektetőinek pedig van engedélyük a megvalósításra. Azt ígérik, májusban alapkőletétel lesz, és utána heteken belül indulnak a munkálatok.

2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt, hogy a magyar–osztrák határ közelébe tervezett, régóta húzódó Eurovegas kaszinó- és szállodaberuházás alapkőletétele májusban lesz, nemrég a Kisalföld adta hírül. A lap meg nem nevezett forrásból úgy tudja, még abban a hónapban kezdődnek a munkálatok is, 2012 júniusában ugyanis a kaszinónak és a rendezvényközpontnak állnia kell, a 83 méter magas szállodának pedig 2013-ra kell elkészülnie. A Kisalföld szerint az építési területet átszelő Hegyeshalom–Bezenye utat a munkálatok miatt heteken belül lezárják.
Az osztrák Der Standard című napilap a közelmúltban pedig arról cikkezett, hogy megkezdődött a kivitelezési pályázatok kiírása a kaszinó felépítésére. Azt írták, hogy az osztrák–amerikai beruházók minden engedéllyel rendelkeznek, az első kivitelezési pályázatok kiírásával most a megvalósítási szakaszba lép a program. A több évre tervezett beruházás teljes összege ötmilliárd euró, ebből az első szakaszban 265 millió eurót fektetnek be. A lap felidézte, hogy a burgenlandi tartományi kormány környezetvédelmi aggályokat fogalmazott meg a közvetlenül a magyar– osztrák–szlovák határ mellé, egy természetvédelmi terület szélére tervezett szabadidős park építésével kapcsolatban. Szerintük az építkezésnek különösen a védett túzokra lehet káros hatása. A beruházók ellenben azt hangsúlyozzák, hogy a szabadidős park környezeti hatásvizsgálati eljárását lefolytatták. A Der Standard cikke kitért a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatára is. – A Pénzügyminisztérium és az Eurovegas a jelek szerint előzetesen egyeztették a pályázati feltételeket – írta a lap. A cikkben az áll, hogy a Kehi szerint az alacsony licencdíjak miatt nem lett volna szabad megkötni a szerződést.
Kammerhofer Róbert, Bezenye polgármestere lapunknak azt mondta, reméli, végre elindul az építkezés, hiszen az adóbevétel komoly segítséget jelentene az önkormányzatnak, s új munkahelyeket is teremtene a környékbeliek számára. Az ötlet egyébként több mint egy évtizede vetődött fel, s több befektető is megfordult már a településen. Akik végül belevágtak a beruházásba, csaknem két éve rendelkeznek jogerős építési engedélyekkel, s már 2009 őszén megtörténhetett volna az első kapavágás, de a munkálatok csúsztak. Ennek okát a polgármester nem ismerte. Azt azonban leszögezte, minden tőlük telhető segítséget megadnak a beruházás megvalósulásához. – Eddig sem rajtunk múlt, hiszen a helyi rendezési tervet a befektetők szája íze szerint módosítottuk – jegyezte meg Bezenye első embere. Úgy tudják, a terület közelében levő vasúti átjáró átépítésével kezdődik a beruházás, amire azért van szükség, hogy az építkezéshez zökkenőmentesen el tudjanak jutni a járművek.
Örülne az Eurovegas létrejöttének Hegyeshalom polgármestere is, aki szintén komoly reményeket fűz a beruházáshoz. – Kicsit irigykedve tekintünk Bezenyére, mert több mint egy évtizede még úgy nézett ki, hogy a kaszinó Hegyeshalom területén valósul meg. A szórakoztató funkció nagy része azonban később átkerült Bezenyéhez, de ezzel együtt egyes területeket nálunk is birtokolnak a befektetők. Mi is várjuk, hogy elinduljon a beruházás, amitől munkahelyeket, illetve adóbevételeket várunk – hangsúlyozta Szőke László, a település vezetője, hozzátéve, a szükséges engedélyeket ők is megadták. Információi szerint májusban indulhatnak a munkálatok, amihez meg kell építeni és erősíteni kell a felvonulási utakat, amelyekre jelenleg a tíz tonnánál nehezebb gépek nem mehetnek rá. – Túl sok pénzt öltek már bele ahhoz, hogy ne induljon el a beruházás – vélte a polgármester, aki úgy tudja, a befektetők évente körülbelül egymilliárd forint koncessziós díjat fizetnek.
Kérdéseinkkel megkerestük a befektetőket is, akik nevében a Heart Communications Média és PR ügynökség tájékoztatott. Közölték, hogy az Eurovegas beruházói érvényes építési engedéllyel rendelkeznek, a kiviteli tervek engedélyeztetése pedig folyamatban van. Zajlik továbbá a belsőépítészeti tervek elkészítése és a Hard Rock Life rendezvényközpont koncepciójának kidolgozása.
Tájékoztatásuk szerint az első ütem építése a kiviteli és belsőépítészeti tervek elkészülte, valamint az építési munkák pályázati úton történő megrendelése után kezdődik. Az építési munkálatok nagy részére beérkeztek az ajánlatok. Csapatuk jelenleg ezek kiértékelésén és a megrendelések előkészítésén dolgozik – jelezték. Elmondták azt is, hogy az építési forgalom bonyolítása az autópálya-fel- és -lehajtókon át történik majd. – A csomópont kiépítését a beruházó rendelte meg és fizette ki, az jelenleg az Eurovegas tulajdonát képezi. A kivitelezés során az építési forgalom számára, az építkezés befejezése után pedig a közforgalom számára is megnyílik a csomópont – fogalmazott a kommunikációs társaság. Azt, hogy mennyi pénzt költettek a befektetők eddig az Eurovegas előkészületeire, illetve mennyit fizettek eddig koncessziós díjakra, nem árulták el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.