„Mindenkinek meg kell bocsátani”

2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi híradásokkal ellentétben nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett Mesztegnyő plébánosa, akit most is a marcali kórházban ápolnak. Galambos Ferenc atyát kedden kora hajnalban érte brutális támadás otthonában. – Már éppen ébredeztem, forgolódtam az ágyban, amikor egy apró neszre lettem figyelmes. Azt gondoltam, hogy az asszonyok pakolgatnak odakint valamit, ezért kiszóltam a sekrestyésemnek, hogy: Joli néni, maga az? Mivel válasz nem érkezett, felkeltem, és elindultam kifelé a fürdőszobán keresztül. Amikor kinyitottam a folyosóra nyíló ajtót, előttem termett egy símaszkos alak, aki azonnal nekem esett. Az első ütés telibe találta a fejem, a többit már valamennyire tompítani tudtam a kezemmel. Egy idő után a földre zuhantam, az ütlegelés azonban folytatódott, sőt ott már rugdostak is. Megpróbáltam kirántani az illető lábát, de nem sikerült, a támadóm ezután lefogott. Ekkor derült ki, hogy az álarcos alak nem egyedül van, mert a bántalmazásom azután is folytatódott, hogy valaki mind a két kezével lefogott – mondta lapunknak a plébános, akivel a marcali kórházban, a betegágyánál beszéltünk. Mint felidézte, a dulakodás közben több berendezés felborult, ezek egy része is sérülést okozott az atyának. Miután Galambos Ferencet alaposan helybenhagyták, azt mondták neki, hogy fülest kaptak arról, hogy a plébánia 23 millió forintot nyert a templom felújítására, és követelték: adja elő a pénzt.
– Valóban nyertünk pályázaton pénzt, azt azonban nem tudták, hogy a tender utófinanszírozásos. Ráadásul egy pillanatra sem vesszük fel az összeget, a pénz végig számlák között mozog majd. Amúgy sem tartunk otthon néhány ezer forintnál többet, a bevételeket folyamatosan visszük be a bankba. Amikor ezt a támadóim megtudták, összeszedték azt a csaknem húszezer forintot, amit megtaláltak, majd megkötöztek, és távoztak. Szerencsémre nem sokkal később ki tudtam magam szabadítani, és értesítettem a sekrestyésemet – árulta el megtámadásának körülményeit a mesztegnyői atya, akinek látható sérülései vannak a lábán, az oldalán, a mellkasán és a fején. A legsúlyosabb sérülését a jobb szemén szenvedte el, hiszen az alsó szemhéja felrepedt a könnycsatornával együtt, amit meg is kellett operálni.
Arra a kérdésre, hogy tudja-e, kik voltak a támadói, nemmel válaszolt. Azt mondta, szinte kizárt, hogy bármelyiküket vagy akár csak a hangjukat felismerné. – Nem haragszom rájuk, Isten azt tanította nekünk, hogy mindenkinek meg kell bocsátanunk – jegyezte meg mosolyogva az atya, aki a durva támadás ellenére is megőrizte jókedvét. Ez utóbbit csak fokozza, hogy hétfőn várhatóan kiengedik a kórházból. Azt mondja, már nagyon menne haza, mert úgy érzi, hogy még sok feladata van Mesztegnyőn.
A rendőrök közben nagy erőkkel keresik a tetteseket, rablás miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya folytat nyomozást. Bíró Gábor szóvivő az eljárás érdekeire való hivatkozással azonban a vizsgálatról részleteket nem árult el.
Mesztegnyő polgármestere értetlenül, megdöbbenve áll a történtek előtt. – Bár a vidéki Magyarországra jellemző vagyon elleni bűncselekmények, lopások a településen lakó, amúgy is megélhetési gondokkal küzdő emberek életét is sokszor megkeserítik, ehhez hasonló brutális bűncselekmény több mint egy évtizede nem volt nálunk. Csak remélni tudom, hogy az elkövetők nem mesztegnyőiek. Bízom benne, hogy a rendőrség, amely nagy erőket vonultatott fel, és kellő komolysággal kezeli az esetet, hamar megtalálja a tetteseket – hangsúlyozta Nagy László Péter. A polgármester a település lakóival és az egyházközség híveivel együtt már nagyon várja haza az atyát. Csakúgy, mint Joli néni, a sekrestyés, aki nagyon örül annak, hogy plébánosuk a nehéz pillanatokban is megőrizte lelkierejét, és hihetetlen méltósággal viseli megpróbáltatásait. – Példát ad nekünk, hogy miként kell alázattal megbocsátani – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.