Ütős afganisztáni történetek

Az Ír Köztársaság magyarországi nagykövete, John Deady nyitotta meg péntek este a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált az Uránia Filmszínházban. A fesztivál szűkebbre szabott költségvetéséből se plakátra, se televíziós reklámra nem futotta, ennek hiánya meg is látszik.

Tölgyesi Gábor
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök napközben még lelkes értelmiségiek osztogatták az Astoria környékén a Titanic műsorfüzetét – köztük a fesztiváligazgató, Horváth György is. Mint a nyitógálán kiderült, a központi támogatás elmaradása miatt nemcsak a fesztivál lett rövidebb két nappal, plakátra, televíziós spotokra sem futotta a szűkebbre szabott költségvetésből. Bár a Titanic a Facebook közösségi oldalon is megtalálható, a hagyományos reklám nélkül a webkettő önmagában eddig kevésnek bizonyult: szemmel láthatóan sokkal kevesebb a néző az előző évekhez képest a fesztivál helyszínein, a Urániában, a Kinóban, az Örökmozgóban és a Toldi moziban. Furcsa mód még az ír filmes válogatáson sem tolongtak eddig, pedig a Zöld sziget szekció szponzora whiskey-kóstolásra is invitálja a filmvadászokat.
Igaz, nincs teljesen veszve minden: a Titanicon bemutatott alkotások közül néhányat a hazai forgalmazók is be fognak mutatni. Ilyen mű Jerzy Skolimowski versenyfilmje, az Ölésre ítélve, amely a velencei filmfesztiválon a zsűri különdíja mellett a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést kapta meg. Vincent Gallo lenyűgöző alakítása láttán utóbbi díj magától értetődő, ám az élni akarás filmje egy vonatkozásban erősen mesébe hajlik: a kelet-európai fogolytáborból menekülő tálib harcos túléléséért olyan kunsztokat mutat be, mint egy különlegesen kiképzett G. I. Joe.
Ez különösen akkor szembetűnő, ha Janus Metz Pedersen Cannes-ban díjazott dokumentumfilmjét, az Armadillót is láttuk már, amely egy dán békefenntartó alakulat dél-afganisztáni küldetését kíséri végig. Az ágyúval verébre vadászó nemzetközi csapatok küldetését bemutató mű nagy port kavart Dániában nyers őszinteségével. A harcoló felek, a frontvonalak közé ékelődött helyiek reménytelensége mellett a film megmutatja a rettegést és a halált; egy merényletet követő bevetésen a találatot kapott katona szemében a kétségbe esést, majd a gránát szaggatta emberi maradványokat – e film mellett a vietnami hőstörténetek eltörpülnek. Az Armadillo hatása alól nehéz szabadulni, tanulságos a híradók félperces bejátszásaiból tájékozódóknak. E film nem talált magyar forgalmazóra.
Jópofa mű is lehetett volna az Odavagyok ezért a srácért, alkotója egyszemélyes stábként 96 dollárból forgatta le Rambo-parafrázisát. Ám Zachary Oberzan filmjének csak egyetlen tanulsága van: kevés pénzből még gegre se futja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.