Vadai férjének nyomtalan tanácsai

Hűtlen kezelés, csalás és a számvitel rendjének megsértése gyanúját veti fel a szocialista Vadai Ágnes férjének megbízási szerződése, amely alapján négymillió forintot vett fel tanácsadás címén. A munkavégzésnek szinte semmi nyomát nem találták. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos azt javasolja Tarlós István főpolgármesternek: tegyen feljelentést.

2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult a Vadai Ágnes (MSZP) országgyűlési képviselő férjének megbízási szerződése kapcsán indult belső vizsgálat a fővárosi önkormányzatnál – értesült lapunk. Vadai férje, Egerfai József, aki tavaly őszig MSZP-s fővárosi képviselő volt, több mint négymillió forintért adott tanácsokat a főváros százszázalékos tulajdonában lévő Parking Kft.-nek 2009-ben „a felszíni parkolási koncepcióval kapcsolatban”. Azonban felvetődött annak a gyanúja, hogy valós munkavégzés nem történt, ezért februárban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos – a fővárosi önkormányzattal közösen – vizsgálatot indított.
A napokban elkészült belső ellenőrzési jelentés alapján Budai Gyula levelet írt Tarlós István főpolgármesternek és a Parking Kft. jelenlegi vezetésének, amelyben azt javasolta, hogy jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés és csalás, továbbá a számvitel rendjének megsértése miatt tegyenek büntetőfeljelentést. Ugyanis Egerfai József 4,2 milliós megbízási díja egyrészt „mindenképpen aránytalan”, másrészt a férfi által kibocsátott számlák hiányosak. A hűtlen kezelés tényállása a Parking Kft. akkori vezetője, Gyarmati Zoltán vonatkozásában áll fenn a jelentés alapján, mert – mint Budai Gyula levele rámutatott – az ő „rendszeres jogszabályellenes magatartásának következtében kerülhetett csak sor Egerfai József Károly megbízási díjának kifizetésére”. Budai Gyula lapunknak elmondta: az eset kapcsán bekérte a Parking Kft. 2006 és 2010 közötti valamennyi megbízási szerződését, és megvizsgálják azokat is.
A lapunk birtokába került jelentésből – amelyet a Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztálya készített – kiderül: mindössze hét dokumentumot kaptak a Parking Kft.-től Egerfai munkavégzésének igazolására. Ugyanakkor ezek „nem alkalmasak annak beazonosítására, hogy a vállalkozó milyen teljesítést végzett, mivel a neve egyetlen anyagon sem szerepel” – állapította meg a belső vizsgálat. Hozzátették: a megkapott dossziéban semmilyen egyéb irat (jelenléti ív, emlékeztető, jegyzőkönyv vagy e-mail) nem volt, amely konkrétan a megbízotthoz lett volna köthető. A jelentés kiemelte: „a vállalkozó teljesítését a revízió által áttekintett anyagok nem támasztják alá elégséges mértékben, a beszámolók hiánya a megbízott mulasztását feltételezi, így a kifizetések nem jogszerűek”. A vizsgálat alapján az Egerfai által benyújtott számlák „több esetben formailag és tartalmilag is hibásak, egy esetben a kiállítás sem jogszerű”, ráadásul többször a kifizetések nem voltak összhangban a szerződéssel, és például teljesítésigazolás nélkül is utaltak pénzt Vadai Ágnes férjének.
Mint arról korábban beszámoltunk, a teljesítési igazolásokat és magát a megbízási szerződést Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. akkori ügyvezetője írta alá. Gyarmati korábban lapunknak azt állította: a fővárosi képviselővel kötött szerződés nem összeférhetetlen, és égető szükségük volt Egerfai szakértelmére, aki 2006-os képviselővé választásáig a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. vezetője volt.
Gyarmati neve onnan lehet ismerős sokaknak, hogy a Főtáv volt vezérigazgatója, Kovács Lajos mellett őt is hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség egy csepeli lakópark fűtési rendszerének kialakítására kötött szerződés miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.