Adósságrendezési eljárás Hevesben

A Heves Megyei Bíróság első fokon adósságrendezési eljárást rendelt el a Lepp Gyula és testvére által jegyzett HVL Invest Kft. kezdeményezésére. A cég 280 millió forintot követel a megyétől, amelyet az önkormányzat képtelen teljesíteni. Lepp Gyula egyébként nem más, mint Kóka János volt SZDSZ-es pártelnök sógora.

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozások. Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt továbbra is ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a Heves megyei önkormányzatnál. Az ügyben az önkormányzat nevében Sveiczer Sándor Péter képviselő tett feljelentést, mert Sós Tamás, a közgyűlés volt MSZP-s elnöke korábban úgy kötött eseti megbízási szerződést több biztonsági céggel, hogy a közgyűlésnek ebben az időszakban egy társasággal állandó szerződése volt. Eközben nyomozást folytat a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya a megyei önkormányzatnál hűtlen kezelés bűntette gyanújával a hivatal előző ciklusbeli gépjárműhasználata miatt. (B. A.)


Tíz éve egy cég informatikai beruházást végzett az egri kórházban, amelyet az intézmény akkori vezetése és Sós Tamás (MSZP), a megye akkori első embere a teljesítés előtt néhány nappal felmondott – jelentette ki lapunknak nyilatkozva Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés fideszes elnöke. Hozzátette, a HVL Invest Kft. több áttételen keresztül ezt a követelést vásárolta meg, és próbálja meg most érvényesíteni az önkormányzattal szemben. – Az ügy érdekessége, hogy a tőkerész nem éri el a 100 millió forintot, míg a kamat csaknem 180 millió forint – fogalmazott. Szerinte valószínű, hogy a mostani követelés alapját jelentő szerződés jogszerű, de vállalhatatlan és etikátlan. Hangsúlyozta, semmiképp nem tudják teljesíteni a HVL Invest Kft. követeléseit, amit a megye hatalmas adósságával indokolt.

*

– Míg 2004-ben a megyének nem volt a működési költségekhez kapcsolódó hitelállománya, tavaly októberben ez az összeg már 1,7 milliárd forint volt, a teljes tartozás pedig megközelítette a 7,5 milliárd forintot – tette hozzá. Arról, hogy az önkormányzat fellebbez-e a bíróság adósságrendezési eljárást elrendelő határozata ellen, a közgyűlés ma határoz. Lapunk információi szerint az a valószínűbb, hogy az önkormányzat nem támadja meg a bírósági határozatot, így elindulhat az adósságrendezési eljárás. Sós Tamás az MTI-vel azt közölte: „a legsötétebb időket idéző koncepciós eljárás” folyik az előző időszakban működő Heves Megyei Közgyűlés ellen. – A 280 millió forintos követelés egy tíz évvel ezelőtti döntés következménye – írta közleményében. Hozzátette, a döntést az egri Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézet vezetése saját hatáskörében hozta meg, azt követően pedig hosszú peres eljárások folytak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.